Fiskemottak og marked på Vippetangen mellom 1920 og 1930. Først i 1933 kom funkisbygget vi i dag kjenner som Fiskehallen.

På Vippetangen har det vært fiskemarked i snart 120 år. Nå kan Fiskehallen få 50 nye år

I 1905 ble fiskemarkedet i Sadelmakerhullet nedlagt og flyttet til Vippetangen. Tre tiår senere kom funkisbygget som fortsatt står der. Med ny festekontrakt ser det ut til at det kan bli 50 nye år med fiskehall på Vippetangen.

Publisert

Hvert døgn kommer tonnevis med fisk og skalldyr til Fiskehallen Vippetangen, som tidligere var ment for grossister og i mange tiår stengt for vanlige folk.

Men de siste årene er det åpnet spesialbutikker for publikum i hallen. Og med populære Vippa som nærmeste nabo i Skur 40, samt havnepromenaden rett utenfor døra, er det igjen blitt folkeliv rundt og i Fiskehallen på Vippetangen.

Tror ikke det ødelegger for ny fergeterminal

Med Vippa som nærmeste nabo er det blitt folkeliv rundt Fiskehallen også.

I flere år har det vært uklart hvorvidt Fiskehallen skulle fortsette å få leie grunn av Oslo kommune på Vippetangen.

Noe av årsaken til usikkerheten har vært uklarhet om hva Oslo Havn og kommunen ønsker å gjøre i området.

Det pågår et omfattende planarbeid for byutvikling på Akersneset og Vippetangen.

Nå går imidlertid byrådet inn for at Oslo Fiskehall tilbys en ny festekontrakt. Selv om det fortsatt ikke er avklart om en ny terminal for utelandsfergene kan havne ved Vippetangen.

— Det er imidlertid ikke sannsynlig at Fiskehall-eiendommen eller kaia blir berørt av en eventuell ny struktur for fergeterminalene, skriver byrådet i sitt forslag.

— Ønskelig at Fiskehallen bevares

Det er bystyret som endelig avgjør om Fiskehallen får ny kontrakt, men det er lite sannsynelig at det ikke blir flertall for byrådets forslag.

I 1933 ble funkisbygget Fiskehallen reist. Nå kan bygget, som opp gjennom årene er betydelig utbedret, kanskje bli stående helt til 2073.

Dersom forslaget blir vedtatt får Fiskehallen festekontrakt med minimum 10 års varighet, med mulighet for forlengelse frem til 2073, altså en 50 år lang leieperiode.

— Det er ønskelig at Fiskehallen skal bevares og få publikumsaktiviteter i tillegg til fiskeindustrien, skriver byrådet i sitt forslag.

Fiskehallen har en lang historie, som strekker seg nesten 120 år tilbake i tid. Oslos opprinnelige fiskemarked lå i Sadelmakerhullet. Eller Sadelmakerhølet, på oshclosk.

Dette var en nesten innelukket del av havnebassenget i enden av Rådhusgata, rett sør for der Børsen ligger i dag. I 1905 ble Sadelmakerhullet fylt igjen, og fiskemarkedet flyttet ut til Vippetangen.

I 1933 ble funkisbygget Fiskehallen reist. Nå kan bygget, som opp gjennom årene er betydelig utbedret, kanskje bli stående helt til 2073.

Powered by Labrador CMS