Erik Holm reddet en lomvi han fant på Carl Berner.

Sjelden sjøfugl reddet på Carl Berner: - Lomvi føres med vinden fra Skagerrak og Norskehavet

— Jeg fant en rar fugl i en barnehage på Carl Berner. Den var rolig og ikke særlig redd. Jeg ringte Fuglehjelpen som fortalte at det var utrydningstruet lomvi, sier Erik Holm. Les hva du bør gjør hvis du finner lomvi eller alke.

Publisert

Fuglehjelpen forklarte meg at lomviene dør hvis de ikke får hjelp. De har aldri sett mennesker, hus eller veier før, så de er veldig forvirret, forteller Erik Holm.

Heldigvis var lomvien som hadde forvillet seg til en barnehage på Carl Berner fortsatt i live. Erik Holm klarte å redde den. Men både lomvi og alker er helt hjelpeløse på land. De må til sjøen for å finne mat.

— Ikke gi dem brød

— Hvis de er veldig medtatte, anbefales det å gi dem fersk, fet fisk før de settes ut ved fjorden eller havet. De må absolutt ikke få brød eller lignende, understreker Erik Holm.

Bymiljøetaten i Oslo kommune er klar over at både lomvi og alker har forvillet seg inn over land og til hovedstaden. Og det er en forklaring på hvorfor sjeldne sjøfugler dukker opp i en storby.

— De siste ukene har det vært sterk vind fra sør, og under slike forhold virker Oslofjorden som en trakt for disse sjøfuglene. De fleste har flydd ut av fjorden igjen. Men noen har landet inne i byen, mens andre har landet i Maridalsvannet og andre vann, opplyser bymiljøetaten.

Døde alkefugler som er funnet nå. Alle er lomvier, men den til høyre er en alke, opplyser bymiljøetaten.

— Det er funnet døde lomvi og alker i Frognerkilen og andre steder i Oslo de siste dagene. De sjeldne sjøfuglene er altså blitt ført med vinden fra Skagerrak og Norskehavet, skriver bymiljøetaten.

Råd til deg som finner sjøfugl i byen

Det finnes noen råd for hvordan du skal opptre dersom du finner lomvi, alke eller annen sjelden sjøfugl i byen:

  • Finner du en fugl som sitter forkommen på bakken, frakt den til sjøen, gjerne i en pappeske.
  • Meld eventuelt fra til Falck dyreambulansen på telefonnummer 02222 slik at de kan frakte fuglen til sjøen. Falck jobber på oppdrag fra bymiljøetaten.
  • Ikke mat alkefugler med brød – de spiser kun fisk og krepsdyr.
  • Meld fra til Bymiljøetaten dersom du finner flere døde alkefugler. De kan gjerne leveres direkte til Naturhistorisk Museum på Tøyen.

— Bymiljøetaten har samlet inn døde alkefugler. Fuglene er undersøkt blant annet for å få informasjon om alder og dødsårsak. De er så levert til Naturhistorisk Museum for videre undersøkelser av mageinnhold og parasitter, opplyser bymiljøetaten.

— Alle fuglene som ble innsamlet, er ungfugler klekket i år, og alle var sterkt avmagret, skriver etaten.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS