Sophia (23) etablerer Norges første galleri for kunst, teknologi og blockchain i Pilestredet

Åpner lørdag: – Jeg har lenge ønsket å skape en arena i skjæringspunktet mellom kunst, teknologi og blockchain. Det er hovedårsaken til at jeg har valgt å etablere Norges første galleri for NFT (non-fungible token), sier den unge gallerieieren.

Publisert

Sophia Adampour (23) har vært engasjert i Blockchain siden 2017. Nå tar hun en pause fra studiene ved NTNU for å vise at teknologien er så mye mer enn kryptovalutaer som Bitcoin og Ethereum.

Blockchain er en ny måte å strukturere verdier i samfunnet på – inkludert kunst.

– Jeg har lenge ønsket å skape en arena i skjæringspunktet mellom kunst, teknologi og blockchain. Det er hovedårsaken til at jeg har valgt å etablere Norges første galleri for NFT (non-fungible token), sier den unge entreprenøren og gallerieieren som understreker at lokalene kommer til å bli brukt til mye mer enn å stille ut kunsten.

Læringsverksted for digital kunst

Planen er at Verse Gallery også skal være et læringsverksted for alle som er nysgjerrige på hvordan digital kunst og fysisk kunst kan fungere sammen. Adampour har allerede invitere både skoler, høyere utdanningsinstitusjoner, organisasjoner og privatpersoner til å ta del i det som skal skje på galleriet.

– Vi ønsker å skape en arena hvor vi utdanner publikum om NFTs potensiale til å påvirke kunstens fremtid, men også om samfunnets digitale strukturer generelt. Dette er så utrolig spennende!

Galleriet ligger i Pilestredet 41B – plassert overfor Pilestredet Studenthus og OsloMet, og kun noen holdeplasser unna Arkitektur- og designhøgskolen. Det har vært viktig for Adampour å finne en plassering som både var sentral og i nærhet til disse kunnskaps- og kompetanseinstitusjonene.

Ex baseball-stjerne

Afroamerikanske Micah Johnson har gjort suksess som digital kunstner tre år etter at han forlot baseballkarrieren sin i den amerikanske toppligaen. Christies har auksjonert bort enkelte av hans NFT-verk, og Johnson har satt rekord for NFT-kunst ved å selge for en verdi av 1 million dollar på ett minutt.

Johnson startet kunstserien, Aku’s World, etter at han hørte sin 4 år gamle nevø stille spørsmålet: «Kan astronauter være svarte?». Dette trigget Johnson som bygget en portefølje gjennom pandemien, med melaninrike barn som kosmonauter. Serien er gitt ut som NFT-er. Alle utgitte verk hittil i serien vil stilles ut i Verse Gallery.

Micah Johnson forlot baseball og gjorde suksess innen krypto-kunst.
Micah Johnson forlot baseball og gjorde suksess innen krypto-kunst.

World of Women

Galleriet stiller også ut verk fra World of Women-samlingen. Dette er en samling på 10 000 tilfeldig genererte digitale samleobjekter av ulik sjeldenhet som eksisterer i en såkalt blokkjede. World of Women er skapt og illustrert av Yam Karkai, som ville bringe mangfold og inkludering til den digitale kunsten.

World of Women fronter kvinnelige NFT-artister og kvinner i kryptoindustrien.
World of Women fronter kvinnelige NFT-artister og kvinner i kryptoindustrien.

Anonym kunstner

Murat Pak er en kunstner som står i spissen for digital kunst og krypto-media. Pak er en anonym skaper, og har vært aktiv i den digitale kunst-verdenen i over to tiår. Murat Pak (kjønnet er ukjent) tar i bruk og utvikler unik teknologi for å lage kunstverkene sine, og det siste prosjektet , Lost Poets, er et kunstprosjekt som inkluderer kunstig intelligens i tradisjonell kunst.

Samtidig er Murat Pak kjent for å aktivt involvere eiere av kunstverkene i prosessen hvor verkene skapes. Dette gjøres ved at kunstneren gir publikum valg de må ta, før de får se sluttresultatet. Sothebys omsatte for rekordhøye 17 mill USD da de holdt en tredagers auksjon med Pak sine NFT-verk.

Galleriåpningen, lørdag 30. oktober, er lagt til merkedagen da Satoshi Nakamoto offentliggjorde sitt Bitcoin-manifest.

Powered by Labrador CMS