Robert Levins døtre, Sidsel (til venstre) og Mona bak Levins enke Solveig, utenfor Gabels gate 46b

Pianisten Robert Levin hedret med blått skilt i Gabels gate. Enken Solveig (107) sto for avdukingen

Utallige nordmenn hørte annonseringen i fjernsynets barndom: — Og ved klaveret, Robert Levin. Pianisten som presenterte klassisk musikk for alle gjennom utallige opptredener i NRK har nå også blitt hedret av Oslo Byes Vel.

Publisert

Norges mest kjente pianist i sin samtid, Robert Levin (1912- 1996), ble hedret med blått skilt på fasaden av Gabels gate 46 b. Her bodde han i nesten 60 år, fra 1938 til 1996.

Enken etter Levin, Solveig Levin (107), avduket skiltet mandag ettermiddag.

Kjendis før vi visste hva kjendis var

Pianisten Robert Levin i kjent positur ved flygelet.

For mange var Robert Levin selve symbolet på klassisk musikk. Han var fast akkompagnatør i NRK, og en av Norges store musikkjendiser allerede før vi visste betydningen av ordet kjendis.

— Ved klaveret, Robert Levin, var en fast replikk i fjernsynets barndom på NRK.

Internasjonalt samarbeidet og turnerte han med den ypperste verdenseliten av musikere.

Levin var også kapellmester på Chat Noir før han i 1973 ble den første rektoren ved Norges Musikkhøyskole. I 1978 ble han utnevnt til professor samme sted.

Flyktet fra nazistene og holocaust

Jødiske Robert Levin, kona Solveig og den da treårige datteren Mona, unnslapp så vidt å bli sendt til utryddelsesleirene av nazistene under andre verdenskrig.

I 1942, klarte familien å rømme til Sverige. Der komponerte Levin Kirkenesmarsjen i glede over at Kirkenes ble frigjort av sovjetiske soldater høsten 1944.

Mona Levin har selv vært en sterk stemme i norsk kulturliv og debatt. Hun var i en årrekke en profilert skribent i kulturavdelingen i Aftenposten.

Før avdukingen i dag spilte Oslo Brigadekorps Kirkenesmarsjen.

Powered by Labrador CMS