Hovedarkitekten bak Nasjonalmuseet er tyske Klaus Schuwerk. Nå har han og museet vunnet en pris i hjemlandet Tyskland.

Utskjelt, men også elsket: Klaus Schuwerk og Nasjonalmuseet vant pris og danket ut 80 andre bygg

— Alle nordmenn går i fjellet. Så å bringe skifer til byen og sjøen, handler om historie, kultur og identitet, sier arkitekt Klaus Schuwerk. I Tyskland har han og kontroversielle Nasjonalmuseet nå vunnet en prestisjetung pris.

Publisert

Ingen kan unngå å legge merke til det grå steinbygget som åpnet tidligere i sommer. Nasjonalmuseets fasade og form er både elsket og hatet.

Nå er bygget også prisvinnende.

— Kuttet og murte 22.000 kvm skiferstein

I konkurranse med 80 andre bygninger gikk Statsbygg og Klaus Schuwerk / Kleihues + Schuwerk til topps da Deutscher Natursteinpreis ble delt ut på den årlige steinmessen i Nürnberg.

— Det å ta ut, kutte og mure 22.000 kvadratmeter med skiferstein til fasaden er et arbeid som krever presisjon og dyktighet, sier tidligere prosjektleder Jon Morten Mo i Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum, som representerte Statsbygg under overrekkelsen.

— I tillegg har vi også benyttet kalkstein og marmor innvendig i museet. Vi er svært stolte over å motta denne prisen, sier Mo.

— Alle nordmenn går i fjellet som barn

Skifersteinen er tatt ut i Oppdal, men kuttet hos Hofmann Naturstein i en liten by utenfor Frankfurt.

Fasaden på Nasjonalmuseet består av norsk skiferstein fra Oppdal.

Steinen til den utvendige fasaden og innvendig er kuttet på tvers. 6.000 kvadratmeter på takterrassen er imidlertid kuttet på langs, slik vi tradisjonelt gjør det i Norge, og dette arbeidet har Oppdal Naturstein selv utført, skriver Statsbygg i en pressemelding.

— Jeg er takknemlig for prisen. Alle nordmenn går i fjellet som barn, så det å bringe skifer ned til byen og sjøen, handler om historie, kultur og identitet, sa arkitekten Klaus Schuwerk under prisutdelingen.

Powered by Labrador CMS