Leder i Frogner bydelsutvalg, Jens J. Lie (H), avduker skiltet som viser at Ukrainas plass ligger rett ved Russlands ambassade i Oslo.

Skiltet er endelig oppe! Ukrainas plass avduket ved den russiske ambassaden på Skillebekk

Foran politivakthold, sperringer og stor folkemengde ble det i kveld avduket et skilt, som slår fast at Ukrainas plass i Oslo ligger kloss inntil Russlands ambassade i Drammensveien.

Publisert

Historien om lokalpolitikerne i bydel Frogner og det enstemmige vedtaket om å opprette Ukrainas plass rett utenfor Russlands ambassade på Skillebekk har vakt internasjonal oppsikt.

I kveld ble skiltet endelig avduket av leder i Frogner bydelsutvalg, Jens J. Lie (H), mens samtlige partier var til stede.

— En antirussisk aksjon i en spent tid

Mange møtte opp for å være til stede under avdukingen av skiltet "Ukrainas plass" rett ved Russlands ambassade på Skillebekk.

Russlands ambassade i Oslo har gått ut og kalt det en antirussisk aksjon.

— Dersom det blir realisert i denne anspente tiden, så blir det oppfattet som en antirussisk aksjon uansett om det kommer det fra regjeringen eller bydelsmyndigheter. Nordmenn må ta det til betraktning, heter det i uttalelsen fra ambassaden.

— Ønsker alle russere velkommen

Men nå er altså Ukrainas plass i gatekrysset Drammensveien og Leiv Erikssons gate en realitet med kveldens skiltavduking. Det betyr at alle som skal inn og ut av den russiske ambassaden må krysse den lille plassen.

Før avdukingen i kveld gikk Venstres bydelspolitiker Tore Wilken Nitter Walaker ut med en utstrakt hånd til både ambassadepersonell og alle andre russere i Oslo.

— Eg vil ønskje alt personellet på den russiske ambassaden - og alle andre russarar - spesielt velkommen til markeringa i kveld, skrev Venstre-politikeren på sin Facebook-side.

Bydelspolitikerne fikk opprinnelig idéen etter en diskusjon om hvordan de kunne vise både sin fortvilelse og avsky mot Russlands krigføring mot Ukraina.

Et samlet Frogner bydelsutvalg foran skiltet (fra v.): Jens J. Lie, Mette Burkeland, Carl Henrik Bastiansen, Karin Beate Theodorsen, Bjarne Lagesen, Mette Langfeldt Sinding, Maja Karoline Rynning, Tore Wilken Nitter Walaker, Inger Huseby.

Historien starter egentlig med at MDGs medlem av Frogner bydelsutvalg, Maja Karoline Rynning, fremmer et forslag om å endre navn på Drammensveien forbi Russlands ambassade.

Hun foreslår at det nye navnet bør være Ukrainas gate. Forslaget mottas med entusiasme av samtlige andre partier i bydelsutvalget.

Historien endte i NY Times

Men etter hvert dukker det opp en del praktiske og formelle vansker knyttet til en slik navnendring.

Da lanserte BU-leder Jens J. Lie i VårtOslo forslaget om at gatekrysset ved Leiv Erikssons gate og Drammensveien kan døpes Ukrainas plass. I krysset er det en liten gressflekk som er kommunal eiendom. Det er på denne gressflekken skiltet nå er satt opp.

Venstre-politiker Tore Wilken Nitter Walaker stilte med hjemmelaget silkesløyfe i ukrainske farger og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avbildet på t-skjorte.

Nettopp det tverrpolitiske engasjementet fra bydelspolitikerne mot Russlands krigføring var det en av verdens mest anerkjente aviser, New York Times, plukket opp:

"The unassuming intersection in front of the Russian Embassy in central Oslo didn’t really have a name until Tuesday, when its local council bestowed on it a particularly pointed one: “Ukrainas Plass,” or Ukraine’s Square."

— Gjør det lille vi kan og må

— Vi ønsker å vise med all tydelighet at vi mener Russlands handlinger er totalt uakseptable, sier Venstres bydelsutvalgsmedlem Tore Wilken Nitter Walaker til NY Times.

Den amerikanske storavisen fortsetter med å skildre hvordan russisk ambassadepersonell fra og med tirsdag må krysse Ukrainas plass for å komme ut og inn av ambassaden.

— Dette bidrar ikke til å stanse krigen. Men vi må gjøre det lille vi kan og må, siteres Jens J. Lie på i NY Times.

Powered by Labrador CMS