Fire uker før Burgund-slippet har folk allerede begynt å køe opp i Bryggegata.
Fire uker før Burgund-slippet har folk allerede begynt å køe opp i Bryggegata.

Her selges viner for opptil 70.000 kroner flasken. Allerede én måned før Burgund-slippet har folk lagt seg i kø

Den 9. februar slippes eksklusiv Burgund-vin på Vinmonopolet ved Aker brygge. Utenfor bygget har folk satt opp et langt telt og begynt å køe opp fire uker i forveien.

Publisert

– Under pandemien arrangerte vi ikke noen fysisk lansering av vin i butikkene våre. Det er derfor to årganger av de mest ettertraktede vinene som nå legges ut for salg, sier Halvor Bing Lorentzen, direktør for samfunns- og myndighetskontakt ved Vinmonopolet.

Viner fra Burgund lanseres i et spesialslipp, hvor Polet på Aker brygge er et av tolv spesialutsalg i landet hvor du kan få tak i svært ettertraktet vin. Av de aller mest ettertraktede vinene, har Polet på Aker brygge kanskje bare to flasker.

Vinmonopolet i Bryggegata på Aker brygge har fått et langt på siden av bygget, hvor kunder køer opp foran vinutsalget 9. februar.
Vinmonopolet i Bryggegata på Aker brygge har fått et langt på siden av bygget, hvor kunder køer opp foran vinutsalget 9. februar.

Opptil 70.000 kroner

Noen av vinene fra Domaine de la Romanée-Conti kan gå for opptil 70.000 kroner. Også vinene fra Domaine Armand Rousseau regnes som svært spesielle og koster mye. Det samme gjelder vinene La Tache og Montrachet, som kan gå for opp mot 35.000 kroner.

Og disse prisene anses som billige. Prislappen Polet setter på disse flaskene er lav i forhold til hva vinselgere tar i andre land, hvor de selges langt dyrere.

– Det er interessant at monopolordningen gjør at vi kan tilby disse varene til gode priser, sier Bing Lorentzen.

– Nesten utrolig at vi klarer det

– Noen av produsentene vi selger vin fra, er såpass vanskelige å få tak i på det internasjonale markedet, at det er nesten utrolig at vi klarer det. I England og Frankrike kan du knapt finne disse vinene, annet enn på enkelte restauranter, sier Bing Lorentzen.

– Det handler om at vi er trofaste kunder over mange år og har langsiktige relasjoner med vinprodusentene.

Vinmonopolets spesialbutikker er litt mer eksklusive og selger mer ettertraktede viner enn andre Pol.
Vinmonopolets spesialbutikker er litt mer eksklusive og selger mer ettertraktede viner enn andre Pol.

Bing Lorentzen opplyser at de dyreste vinene gjerne er samleobjekter. Og at Polet bare får noen få eksemplarer av hvert merke, som også lages i små mengder, noe som gjør prisene høye.

I Burgund er det ikke uvanlig at vinmarken blir delt opp i mange små parseller med mange eiere. En produsent kan for eksempel eie bare én rad av druestokken. Så lager eieren vin av denne ene raden og tapper vinen i sitt eget navn. Et eksempel er vingården Clos de Vougeot, hvor det er flere og åtti eiere. Herfra kommer det mange dyre og eksklusive viner.

Deler ut kølapper

Allerede fire uker før vinslippet har kunder satt opp et digert telt og begynt å køe opp i Bryggegata på Aker Brygge. Minst syv personer står i køen allerede.

Personalet på Vinmonopolet vil få en trengsel av kunder innom når Burgund-vinene slippes.
Personalet på Vinmonopolet vil få en trengsel av kunder innom når Burgund-vinene slippes.

– At noen fire uker før lanseringen velger å legge seg og sove ut i januar og februar, er ganske spesielt og viser en sterk interesse for unike produkter.

– Vi deler ut kølapper på dagen og regner med at det vil være noen hundre mennesker der når vi åpner. Når det gjelder de mest ettertraktede varene, vil vi ha en kvote på disse. Det blir maks en flaske per kvotert produkt og maks tolv flasker per kunde, vel og merke av de mest ettertraktede og dyreste vinene, forteller Bing Lorentzen.

Aker brygge-Polet er spesielt

Av de tolv spesialutsalgene for vin i landet, får Polet på Aker brygge flest av de ettertraktede burgund-vinene, siden de selger flest av disse spesielle vinene. Den andre av to spesialbutikker for vin i Oslo ligger på Skøyen.

Til sammen slippes det 99 kvoterte viner den 9. februar. Men mange av Burgund-vinene er ikke kvoterte, og de kan man handle flere av, opplyser Polet.

Powered by Labrador CMS