Et tilbygg på 740 kvadratmeter stort nybygg er ferdig og Holocaustsenteret åpner det til høsten. Det er arkitektene i Transborder Studio som har tegnet tilbygget.

Nå kan Holocaustsenteret på Bygdøy ta imot flere besøkende. — Det er bedre rustet i kampen mot ekstremister

Et 740 kvadratmeter stort nybygg står ferdig, koblet til den gamle hovedbygningen i begge etasjer. Til høsten åpner senteret det nye tilbygget, og det offisielle Norge er fornøyd.

Publisert

Et 740 kvadratmeter stort nybygg står ferdig, koblet til den gamle hovedbygningen i begge etasjer. Til høsten åpner senteret det nye tilbygget, og det offisielle Norge er fornøyd.

Torsdag denne uka besøkte kommunalminister- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) og kunnskapsminister Guri Melby (V) Villa Grande for å se det nye tilbygget. Begge likte det de så, skriver Statsbygg i en pressemelding.

— Bedre rustet i kampen mot ekstremisme

I 2016 ble en begrenset plan- og designkonkurranse lyst ut. Året etter vant forslaget til arkitektkontoret Transborder Studio konkurransen, og Statsbygg byggearbeidene i 2019.

Kostnadsrammen for prosjektet er på 70,3 millioner kroner. Tilbygget er levert under budsjett og innenfor tidsfrist.

— Vi er veldig godt fornøyde med dette prosjektet. Koronapandemien har skapt store utfordringer for byggenæringen. Med det som bakteppe er det svært gledelig at vi både klarer å legge til rette for gode og sikre arbeidsforhold, og samtidig levere både på pris og tid, sa administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg i pressemeldingen.

Kommunalminister Nikolai Astrup (H) og kunnskapsminister Guri Melby (V) fikk se Villa Grandes nye tilbygg for første gang torsdag 24. juni. Til høyre Statsbyggs prosjektleder Lars-Henrik Milert.

— Det er svært gledelig å se resultatet av det nye bygget, som er godt tilpasset omgivelsene ved fredede Villa Grande. Holocaustsenteret kan nå ta i mot flere besøkende, og vil være bedre rustet i kampen mot hat og ekstremisme, sa kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

Holocaustsenteret kan nå ta i mot flere besøkende, og vil være bedre rustet i kampen mot hat og ekstremisme

Nicolai Astrup

— Med over 8 000 elever på besøk hvert år, gir Holocaustsenteret et svært viktig bidrag for skoler med undervisningstilbudet de har. Regjeringen har derfor satset på et tilbygg som gir senteret bedre undervisningslokaler, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

Arkitektene i Transborder Studio har prosjektert og tegnet tilbygget, som er plassert nordvest ut mot skogen på eiendommen til Villa Grande.

Godt prosjekt i vanskelig tid

Holocaustsenteret tar i alt imot mer enn 40.000 besøkende i året. Senteret har imidlertid manglet plass til både permanente og skiftende utstillinger.

Villa Grande har en lang historie. Den nåværende hovedbygningen ble i sin tid påbegynt av Hydro-grunnlegger Sam Eyde. Under 2. verdenskrig tok Vidkun Quisling den som sin bolig.

Det var i sin tur medvirkende til at Stortinget i år 2000 gikk inn for å bruke Villa Grande til et Holocaust-senter. I 2005 ble Villa Grande fredet, og Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter flyttet inn etter at Statsbygg rehabiliterte og bygget om villaen.

Utstillingslokaler og undervisningsrom

Det nye tilbygget er plassert nordvest på eiendommen ut mot skogen ved bunkeren fra okkupasjonsårene. I tillegg til utstillingslokaler inneholder det også undervisningsrom, verksted, garderobe og toaletter.

Transborder Studio er et mellomstort, oslobasert kontor, startet av Øystein Rø og Espen Røyseland. De driver kontoret sammen med Siri Lundestad og Maja Egge Šipus. De holder til i Hausmannsgate i sentrum.

Powered by Labrador CMS