Sanne Ørdal gikk inn i en bowlinghall første gang som syvåring. Som niåring begynte hun å spille aktivt, og nå skal hun til junior-EM i Frankrike som eneste oslospiller.

Sanne Ørdal (16) fra Frogner Bowling skal til junior-EM. — Det har vært målet mitt helt siden jeg var tolv

I dag tok Norges Bowlingforbund (NBF) ut lagene de sender til junior-EM i bowling i september. For Sanne Ørdal er det stort å få sjansen til å oppleve et europamesterskap.

Publisert

Sanne Ørdal er en av fire jenter som reiser til Frankrike i september med landslagsdrakta i bagasjen.

— Hva betyr det for deg på komme til junior-EM?

— Det er ganske stort. Det har vært målet mitt siden jeg begynte å satse som tolvåring. Jeg kom med i fjor også, men var uheldig og testet positivt for covid da jeg kom til Nederland. Så det er utrolig gøy å få en ny sjanse til å opplevde et EM. Jeg gleder meg veldig, sier Sanne, som startet med bowlingsporten da hun var bare ni år.

Det begynte i Sarpsborg

Sanne oppdaget bowling langt unna Solli bowling i bydel Frogner. Det var onkelen og tanten hennes i Fredrikstad som tok henne med til bowlinghallen i Sarpsborg.

— Jeg var sju år og på ferie hos mormor og morfar i Fredrikstad. Da jeg kom hjem spurte jeg pappa om han hadde hørt om bowling. Og han hadde jo vært aktiv som junior, så to år seinere bestemte jeg meg for å starte. Pappa har vært en trofast støttespiller helt fra starten, forteller Sanne.

Blant jentene på landslaget er det lav gjennomsnittsalder. Det betyr at bowlerne har mange år igjen som juniorspillere og kan se frem til mange juniormesterskap.

— Skal du satse videre?

— Jeg har fortsatt tenkt å satse stort, og har lyst til å utvikle meg mye. Jeg har hatt en god utvikling de siste månedene, og målet er å bli tatt ut til EM neste år også, og kanskje være med i et OL, sier Sanne.

Har jobbet for miljøet

— Hvordan er bowlingmiljøet i Oslo?

— Jeg bor på Lambertseter og gikk fra Oslo Bowlingklubb til Frogner Bowlingklubb for ikke så lenge siden. Oslo har fire juniorer og Frogner har bare en junior, meg. Så juniormiljøet her i Oslo er lite sammenlignet med det de andre klubbene i Norge har, forteller landslagbowleren.

Det er bokstavelig talt nærliggende å tenke at Sanne har tilbrakt mye tid på Solli bowling i bydel Frogner, men det har hun ikke. Mesteparten av treninga har skjedd i bowlinghallen på Veitvet.

— Det er et kvarter med bil fra der jeg bor, så det er veldig greit, sier Sanne.

Sliter med rekrutteringen

Sport Bowling Norge Elite Junior er det offisielle navnet på laget Sanne reiser til EM med. Hovedtrener Ulf Hämnäs forteller at de unge landslagsbowlerne har gjort en stor jobb med å lage et godt miljø. Han forteller også om et trenerteam som jobber svært seriøst sportslig.

Men Hämnäs innrømmer at bowling sliter med å rekruttere unge spillere, og at det er høyt aldersgjennomsnitt i sporten. Derfor har bowlingforbundet gitt unge spillere frihet til å utvikle en egen rekrutteringsstrategi. De har ennå en vei å gå i Oslo, men i resten av landet er det en positiv utvikling, forteller hovedtreneren.

Sanne vil gjerne ha flere konkurrenter, og oppfordrer osloungdom til å benytte tilbudet med to gratistreninger i Oslo bowlingklubb.

— Oslo bowlingklubb har både junior nybegynnere og juniorer på topp. Et råd er å ikke forvente at du klarer alt med en gang, for det er det ingen som gjør. Ikke gi opp.

— Det trengs flere jenter

Hun innrømmer at hun gjerne skulle sett at det var flere jentebowlere. Det er få å spille mot i konkurranser, også de nasjonale konkurransene og NM.

Hovedtrener Hämnäs synes det er ekstra stas at Sanne er med til EM. Både fordi det er lenge siden det har vært Oslo-juniorer på landslaget. Og fordi hun er jente.

— Bowling er en odd idrett og vi sliter med rekrutteringen på jentesiden.

Han er veldig fornøyd med Sannes egenskaper som bowler.

— Hun har trent og vært strukturert i flere år, og etter sommerleiren i fjor var det bare et spørsmål om når, og ikke om, hun skulle bli klar for landslaget, forklarer Hämnäs.

Han beskriver Sanne som et hardt arbeidende treningstalent.

— Hun er treningsintelligent, og har tatt store steg. Det har vært kjempemoro å trene henne. Hun har søkt kunnskap, trening og muligheter. Bowling er 80 prosent mentalt, og Sanne er en veldig moden spiller. Det er ikke alltid nok være et supertalent, du må ha en ekstra interesse for bowling, kall det gjerne nerdefaktor, sier Hämnäs.

— Flink til å trene riktig

Selv mener Sanne hun er en god bowler fordi hun trener mye, er strukturert og lydhør.

— Jeg trener bowling fire til fem timer i uka, i tillegg til fysisk trening. Jeg legger opp treningsplanen så den ikke kræsjer med skolen, og er god på å snakke med trenerne så jeg trener riktig og kan utvikle meg i riktig retning, forklarer hun.

Hun forteller at bowlere trenger både styrke, kondisjon og smidighet.

— Vi må tåle å gjøre mange serier, vi må ha styrke i både overkroppen og i beina. Både for å prestere godt og for å unngå skader, forklarer hun.

Sanne slår følge med tre jenter og fire gutter når hun setter kursen for Europamesterskapene for juniorer i Wittelsheim i Frankrike 2. til 11. september. Mesterskapet skulle egentlig blitt spilt i påsken, men ble utsatt til september grunnet pandemien.

Powered by Labrador CMS