73 prosent av dem som var på julebordet på Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge fredag 26. november, er koronasmittet.

Tre av fire av de som var på Aker Brygge-julebordet ble smittet av korona

80 gjester på julebordet på Aker Brygge er koronasmittet, 17 med omikron. Totalt er 73 prosent av gjestene koronasmittet. I tillegg er 60 andre gjester smittet.

Publisert

Til sammen er dermed 140 personer smittet med korona etter julebordet på restauranten Louise Restaurant & Bar fredag 26. november, viser undersøkelser Folkehelseinstituttet (FHI) har gjort sammen med Oslo kommune.

Det pågår analyser av prøver for å finne ut hvor mange som er smittet med omikron.

FHI antar at de fleste er smittet med denne varianten. De 17 tilfellene av omikronsmitte er bekreftet 8. desember.

Tok test 1–3 dager før julebordet

Alle deltakere på julebordet var bedt om å ta hurtigtest før festen. Alle rapporterte at de hadde et negativt resultat (PCR eller hurtigtest) én til tre dager før julebordet.

De fleste deltakerne var i alderen 30–50 år og rapporterte å ha mottatt andre vaksinedose i perioden mai – november 2021.

Åtte personer hadde reist utenfor Norge de siste to ukene før julebordet. Det dreier seg om ulike land i Afrika og Europa.

Det er ikke meldt om noen sykehusinnleggelser.

Stor smittespredning

FHI påpeker at smittespredningen har vært stor selv om de aller fleste var vaksinert med to doser med koronavaksine.

– Det er kjent at situasjoner der mange står tett innendørs gir stor risiko for smittespredning, og i tillegg vil høyt lydnivå, tale og sang øke risikoen. I tillegg diskuteres det også om omikronvarianten har økt spredningsevne, som også kan ha bidratt her, heter det.

De fleste smittede har hittil ikke blitt alvorlig syke. Nesten alle fikk symptomer og sykdomsfølelse relativt kort tid etter julebordet.

– Dette var en relativt ung, fullvaksinert befolkning der man vanligvis ikke ville forvente mange alvorlige syke, og det er derfor vanskelig å si noe om alvorlighet av sykdom med denne varianten basert på disse foreløpige resultatene, opplyser FHI.

Tallene bygger blant annet på telefonintervjuer med deltakerne. 95 prosent har svart på spørreundersøkelsen.

Powered by Labrador CMS