— Vitneavhørene bidrar til å kaste et godt lys over selve handlingen, som er ganske godt opplyst for politiet, sier politiadvokat Rita Parnas.

Politiet om Frogner-drapet: - Vitner bidrar til at handlingen er godt opplyst

Politiet jobber på spreng med å etterforske Frogner-drapet. Men de har ennå ikke fått avhøre den drapssiktede 39-åringen, som er innlagt på psykiatrisk klinikk. Likevel har vitneavhør bidratt til at politiet har god oversikt over selve drapet.

Publisert

39-åringen vil ikke bli avhørt mandag, opplyser politiet.

— Vi ønsker fremdeles å foreta en primærpsykiatrisk undersøkelse av siktede dersom det er mulig, sier politiadvokat Rita Parnas i Oslo politidistrikt til NTB.

Slike undersøkelser gjennomføres for å avklare om en siktet person var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Samtykket til varetekt

Bærumsmannen er siktet for å ha skutt og drept 51 år gamle Fevziye Kaya Sørebø på Frogner i onsdag morgen i forrige uke.

Han har vært innlagt på psykiatrisk klinikk siden torsdag. Samme dag ble det klart at han skal varetektsfengsles i fire uker, med brev- og besøksforbud, noe mannen samtykket til.

Sørebø ble skutt og drept rundt klokken 8.25 onsdag. Den siktede 39-åringen ble pågrepet kort tid etter i en bil på E18, etter at han selv meldte seg for en politipatrulje på stedet.

Fevziye Kaya Sørebø som ble skutt og drept på Frogner i Oslo onsdag morgen. Bildet er tatt på en journalistkonferanse i 2019, der Sørebø var engasjert som tolk.

Gjennom helgen har politiet gjennomført mange vitneavhør i saken. En rekke naboer og forbipasserende var vitner til hele eller deler av handlingsforløpet.

— Vitneavhørene bidrar til å kaste et godt lys over selve handlingen, som er ganske godt opplyst for politiet, sier politiadvokat Parnas.

Hun legger til at politiet mener de har kontroll på drapsvåpenet, som ble beslaglagt under pågripelsen. Parnas sier til Budstikka at mannen ikke hadde tillatelse til å bære dette våpenet.

Byggekonflikt er hovedteori

— Siktede hadde tillatelse til å bære jaktvåpen, men ikke våpenet som ble tatt i beslag under pågripelsen, som politiet tror er drapsvåpenet, sier Parnas.

Hun forklarer til NTB at politiet ønsker å grave i hva som var foranledningen til drapet. Hovedteorien er den sivile tvisten som har vært mye omtalt i mediene den siste uken.

Avdøde og den siktede mannen har vært involvert i en byggekonflikt som strekker seg tilbake til 2016. I Oslo tingrett før jul ble drapssiktede og hans firma dømt til å betale kvinnen 11,8 millioner kroner i erstatning i forbindelse med to byggeprosjekter.

— Den sivile tvisten er hovedteorien til politiet, det er det ingen tvil om. Men man ser også på andre mulige motiv knyttet til hovedteorien, sier Parnas.

Det er dette uferdige boligprosjektet på Frogner og en påfølgende rettstvist politiet mener er bakteppet for drapet sist onsdag.

Ifølge rettspapirene fra den sivile tvisten ble byggeprosjektene gjennomført i strid med rammetillatelsen, og retten konkluderte med at den nå drapssiktede 39-åringen hadde opptrådt grovt uaktsomt. Ankesaken var berammet til februar 2022.

Jobber med å sikre spor

Gjennom helgen har politiet mottatt en del tips, men alle er ikke gjennomgått.

— Ellers er det gjennomgang av telefoner og trafikkdata. Dessuten jobbes det med å sikre spor som kan bli borte, noe som er viktig å håndtere. Dette gjelder for eksempel videoovervåking som blir borte i løpet av én uke, sier Parnas.

Mandag skal flere vitner avhøres i saken. Politiet vil også gå gjennom beslag som er gjort.

Siktedes forsvarer, advokat Ole Petter Drevland, sier til NTB at han vil snakke med sin klient mandag kveld. Utover det kan han ikke si noe om de videre planene i forhold til avhør av 39-åringen.

— Det avhenger av hva helsepersonellet sier, opplyser Drevland.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS