Bilde av dommer, forsvarere og aktor i Oslo tingrett.
Sentralt i Oslo tingrett er om drapet på den 50 år gamle tobarnsmoren i Tostrups gate på Frogner i fjor, var planlagt eller om det skjedde i affekt.

Frogner-tiltalt: - Å ta fram våpenet skulle bare være en trussel

Den drapstiltalte 41-åringen sa i retten at han ikke hadde til hensikt å drepe 50 år gamle Fevziye Kaya Sørebø som han skjøt ni ganger på Frogner i 2021.

Publisert

— Jeg opplever at jeg blir nedverdiget nok en gang, jeg får ikke svar på spørsmålene mine, sa den tiltalte 41-åringen i Oslo tingrett tirsdag.

— Jeg vet ikke hva jeg tenkte. Det å ta fram våpenet skulle bare være en trussel, sa han.

Sentralt i saken, og for den tiltalte, er spørsmålet om drapet på den 50 år gamle tobarnsmoren i Tostrups gate på Frogner 28. april 2021, var planlagt eller om det skjedde i affekt.

Tok ladegrep og tømte magasinet

Et annet viktig poeng for 41-åringen, som kan ha betydning for hvor lang straff han får, er om dommerne mener han avgir en uforbeholden tilståelse i retten.

Mens aktoratet er av den oppfatning at 41-åringen på forhånd planla, eller i alle fall tok høyde for at han kunne komme til å drepe Fevziye Kaya Sørebø da han oppsøkte henne drapsdagen, mener den tiltalte selv at han bare ønsket et direkte møte med henne, uten at det var noen advokater til stede.

Men preget av den bitre konflikten mellom dem hadde 41-åringen med en pistol, forklarte han. Og utfallet av samtalen ble ikke slik han hadde tenkt.

I stedet for å gå sin vei med uforrettet sak, tok han ladegrep og tømte magasinet mot kvinnen som satt inne i bilen sin.

Farlig med våpen

— Hva tenkte du der og da, hva tenkte du mens du skjøt disse ni skuddene, da? spurte den tiltaltes forsvarer, advokat Ole Petter Drevland.

– Altså, der og da? Jeg vet at det er farlig med våpen og jeg at når jeg skyter så mange ganger, så vil det få en dødelig utgang, svarte den tiltalte.

Dommer Ola Berg Lande grep inn mot slutten av dagen og sa at han opplevde at den tiltalte hadde avgitt en uforbeholden tilståelse.

Blomster lagt ned kort tid etter drapet på tobarnsmoren Fevziye Kaya Sørebø (50) i Tostrups gate på Frogner i april 2021.
Blomster lagt ned kort tid etter drapet på tobarnsmoren Fevziye Kaya Sørebø (50) i Tostrups gate på Frogner i april 2021.

— Det er mange hensyn bak dette med skylderkjennelse. Nå har dommeren lagt det til grunn, sier Drevland til NTB etter at retten ble hevet.

Han vil ikke spekulere om dommerens oppfatning vil få noe utslag på straffeutmålingen i saken.

Følte seg vingeklippet

Den tiltalte, som hadde hatt et godt forhold og samarbeid med Sørebøs ektemann, opplevde at alt endret seg da han plutselig døde.

Fra å være en betrodd prosjektleder på ekteparets Niels Torp-tegnede millionvilla i Kristinelundveien på Oslos beste vestkant, samt å ha ansvaret for oppussingen av parets Frogner-leilighet, ble all kontakt brutt over natten.

Den ufaglærte byggelederen ble beskyldt for å bygge huset langt utenfor det det var søkt om godkjenning for.

Høsten 2019 ble han saksøkt av enken, men han bestred beskyldningene. Da ble det tatt arrest i prosjektlederens bankkontoer og tatt pant i boligen hans.

— De har tatt og vingeklippet meg helt ved å ta arrest i konto, bil, hus, firma – alt var blitt frosset ned. Jeg kommer ingen vei, jeg føler meg maktesløs og får ikke muligheten til å forsvare meg skikkelig heller, fortalte mannen i retten.

Gikk til helvete

I et sivilt søksmål i slutten av 2020 ble 41-åringen dømt til å betale Fevziye Kaya Sørebø 11,8 millioner i erstatning, samt 900.000 kroner i sakskostnader. Dommen ble anket, men hadde ikke vært oppe i retten da drapet skjedde.

I retten fortalte den tiltalte at han ble nedtrykt og paranoid på grunn av presset han opplevde med å stå i konflikten med den avdøde vennens enke. Forholdet til hans egen kone ble også dårlig og i dag er de skilt.

I retten sa mannen at han hadde tunge dager og at han begynte å ha med seg en pistol, han hadde hatt liggende i over ti år etter en konflikt i moskeen de tilhørte.

Frustrert over den manglende dialogen mellom ham selv og Sørebø, ville han den aktuelle morgenen den 28. april 2021 oppsøke henne.

Da han så henne i Tostrups gate, tok han med seg pistolen og gikk bort til bilen hennes hvor de hadde en kort prat. Etter først å ha truet kvinnen, tenkte 41-åringen at han skulle gå, men en kommentar fra Sørebø skal han fått ham til å snu.

— Hva tenkte du? spurte forsvareren.

— Det her gikk til helvete, jeg melder meg for politiet, svarte den tiltalte.

Powered by Labrador CMS