Cort Adelers plass på Ruseløkka skal heretter hete Harriett Backers plass. Her åpner Porsgrunn-ordfører Robin Martin Kåss den oppgraderte plassen i 2017.
Cort Adelers plass på Ruseløkka skal heretter hete Harriett Backers plass. Her åpner Porsgrunn-ordfører Robin Martin Kåss den oppgraderte plassen i 2017.

Lokalpolitisk drama på Ruseløkka: Cort Adelers plass skifter navn til Harriet Backers plass

Mens Frogners navnekomite ønsket å beholde navnet til den gamle godseieren Cort Adeler og gi gatetunet på Ruseløkka navnet Cort Adelers plass, gikk flertallet i bydelsutvalget inn for Harriet Backers plass.

Publisert

Krysset Ruseløkkveien og Cort Adelers gate har i alle år gått under navnet Cort Adelers plass. Noe offisielt navn har det lille gatetunet likevel ikke hatt.

Under forrige møte i Frogner bydelsutvalg skulle navnet besluttes. Flertallet i bydelens navnekomite ville at Cort Adelers plass fortsatt skulle være navnet. Men et forslag fra mindretallet i bydelens navnekomite, om å kalle plassen Harriet Backers plass ble overraskende vedtatt av samtlige partier, bortsett fra Fremskrittspartiet.

Kvinner underrepresentert

— Vi mener navnsettingen av plassen i Cort Adelers gate er en glimrende anledning til å sørge for at kvinner blir bedre representert i Oslos gatefauna, ved å gi plassen navn etter en viktig norsk kvinne, sier bydelspolitikerne i vedtaket.

Harriet Backer får nå en plass på Ruseløkka oppnevnt etter seg.
Harriet Backer får nå en plass på Ruseløkka oppnevnt etter seg.

Bydelsutvalget pekte i sitt valg for øvrig på at markante kvinner fra før 1950 er svært underrepresentert når det gjelder gatenavn rundt i byen.

En kvinnelig kunstnerpioner

I begrunnelsen for navnsettingen viser bydelsutvalgets flertall til at Harriet Backer er en våre viktigste kvinnelige malere og en pionér som kvinnelig kunstner i sin tid. Kjente kunstnere som Nikolai Astrup, Harald Sohlberg og Cora Sandel studerte under henne, og hun ble anerkjent med Kongens fortjenestemedalje i 1908.

— Til tross for hennes viktige bidrag til norsk kunst nasjonalt og internasjonalt, finnes det ingen plass, gate eller vei oppkalt etter Harriet Backer i Oslo. Derfor er dette et riktig valg, mener flertallet i bydelsutvalget.

Harriet Backer:

  • Harriet Backer (født 21. januar 1845 i Holmestrand, død 25. mars 1932 i Oslo).
  • Hun er en av noen ganske få unike kvinnelige 1800-tallskunstnere.
  • Kjent for sine interiørmotiver og landskapsbilder.
  • Bildene hennes er detaljrike og formidles med fyldige farger og stemningsfull lyssetting.
  • Er søsteren til komponisten og pianisten Agathe Backer-Grøndahl.

Kilde: Wikipedia

Powered by Labrador CMS