Politiet aksjonerte mot Nordeas hovedkontor på Majorstuen og flere private adresser tirsdag. Fem personer er pågrepet og siktet for grov korrupsjon eller medvirkning til dette.

Politiet aksjonerte – bankansatte siktet for grov korrupsjon

Fem personer ble tirsdag pågrepet og siktet for grov korrupsjon eller medvirkning til dette. Fire av de pågrepne er eller har vært ansatt i Nordea og Nav.

Publisert

Politiet i Oslo opplyser at det også er ransaket på en rekke adresser og at de tar sikte på å gjennomføre avhør av alle de pågrepne i løpet av tirsdagen.

– To av de pågrepne er ansatt i Nordea. Vi kan videre bekrefte at en av de pågrepne er ansatt i Nav, mens en annen er tidligere ansatt i Nav, skriver politiet i en pressemelding.

– Det er omfanget som gjør at det anses som grovt, sier politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo-politiet til NTB.

Ifølge henne mistenker Nordea at de har delt ut totalt 150 millioner kroner i lån basert på uriktig informasjon. Nordea avdekket dette i mars og anmeldte saken til politiet.

Forfalsket dokumentasjon

Rusdal opplyser til NRK at noen av forholdene i siktelsen går tilbake til 2018.

De fem pågrepne skal nå avhøres, og politiet vil i løpet av tirsdag vurdere om de skal fremstilles for varetektsfengsling.

– Mistankegrunnlaget er at de har tilknytning til lånesøknader som er basert på forfalsket dokumentasjon til Nordea, sier Rusdal til VG.

Stor politiaksjon

Sivilkledd politi aksjonerte mot Nordeas hovedkontor i Norge, på Majorstuen i Oslo, i 8-tiden tirsdag morgen.

Samtidig slo politiet til mot flere privatadresser i Oslo i en større aksjon som omfatter over 50 politiansatte.

VG skrev tirsdag morgen om hvordan flere personer har fått banklån ved hjelp av mellommenn, såkalte låneagenter, mot betaling på flere hundre tusen kroner i kontanter.

En av dem sa at bakmenn han samarbeider med, har kontakter på innsiden av banken, og at dette dreier seg om Nordea.

Alvorlig

– Forholdene som er avdekket, kan tyde på regelbrudd og knytter seg til utlån av penger, opplyser kommunikasjonssjef Christian Steffensen i Nordea til Finansavisen.

Banken ser på det som har skjedd, med største alvor, og Nordea har fortløpende dialog med politiet om saken.

– Nordea har nulltoleranse for regelbrudd og tar alle nødvendige skritt overfor de to ansatte. I første omgang er de to ansatte suspendert, sier Steffensen.

Han ønsker ikke å si noe om i hva slags stillinger eller på hvilket nivå de to jobber.

Powered by Labrador CMS