Direktør Nina Refseth har allerede tjuvstartet det nye Ibsenmuseet med Ibsens Sancthansnatten.

Ibsenmuseet ved Slottsparken har gjenåpnet med scene og nytt navn. – Enorm interesse

I sommer venter museet at mange turister vil ta turen innom og se oppføringen av Ibsens hemmelige ungdomsverk. Men selv om det nye Ibsenmuseet skinner, mangler det foreløpig penger til drift.

Publisert

Med utsikt over Slottsparken satt en aldrende Henrik Ibsen og skrev sine to siste av totalt 28 verk. Ibsens hjem i Henrik Ibsens gate har lenge vært en viktig del av formidlingen av dikterens liv og virke.

Ibsenmuseet ble grunnlagt av skuespiller Knut Wigert i 1990. Stiftelsen Norsk Folkemuseum overtok driften i 1993. Ibsens leilighet i andre etasje og utstillingslokalet i første etasje sto ferdig restaurert og rekonstruert til Ibsen-året i 2006.

Etter flere års ombygging og oppgradering kan museet vise frem leiligheten, ha utstillinger og sette opp Ibsen-stykker og konserter fra den nye scenen.

– Vi tenker dette kan være en fantastisk måte å vitalisere Ibsen og interessen for han, rettet mot skolene, særlig videregående. Det er også veldig etterspurt blant turister, sier direktør i Stiftelsen Norsk Folkemuseum, Nina Refseth.

Den nye scenen har plass til 133 mennesker.

– Enorm interesse

Det tidligere Ibsenmuseet bytter navn til IBSEN Museum & Teater. Stiftelsen Norsk Folkemuseum har inngått en langsiktig leieavtale med Christian Ringnes-kontrollerte Victoria Eiendom, som eier bygget.

Hun forteller at teatret ønsker å spille på sommeren når det ikke er andre tilbud.

– Det har det vært en enorm interesse rundt Ibsens leilighet. Vi tror at dramatisering her vil være et godt tilbud til turister og håper å få tilrettelagt på flere språk.

Den nye teatersalen er plassert bak utstillingslokalet i første etasje, i det som tidligere var bakgården i Arbins gate. Her er det plass til 133 publikummere. Noe som kan hjelpe til å spre Ibsens dramatikk og tankegods til enda flere publikummere.

– Huset skal bli en inspirerende og tydelig aktør og stemme i den offentlige kunst- og kulturdebatten. Med denne scenen kan hele Norge og de mange Ibsen-turistene som kommer til hovedstaden, få oppleve dramatikken i tillegg til hjemmet hans, sier prosjektleder Ingrid Forthun ved Stiftelsen Norsk Folkemuseum.

Sancthansnatten

Det blir både humor, magi og forviklinger når Nationaltheatret gjester Ibsens bakgård med 40 forestillinger av Sancthansnatten. Ungdommene Johannes, Juliane, Julian og Anne samles på en gård i Telemark for å feire sankthansaften.

To av dem er hemmelig forlovet, men er de egentlig de rette for hverandre, og hvem klarer å sette til side snusfornuften og faktisk nyte sommernatten? Med ett dukker det opp en nisse, som putter noe i punsjen deres. Da åpenbarer det seg en helt ny verden, de husker plutselig hendelser fra barndommen som de hadde glemt – og alt snus på hodet.

Mangler på driftsmidler

På grunn av manglende driftsmidler åpnes det likevel ikke for ordinær drift. Men i samarbeid med Nationaltheatret ble den splitter nye teaterscenen 20. mars snikåpnet med Ibsens satiriske og hemmelige ungdomsverk Sancthansnatten.

– Vi har mange planer. Utfordringen er at vi har fått midler til å sette i stand stedet, men ikke tilstrekkelig midler til å drifte det, så vi får ikke åpnet noe særlig før vi vet om vi får midler fra Kulturdepartementet, sier Refseth.

Museet og teatret håper på en bevilgning allerede i revidert budsjett, og deretter en plass i statsbudsjettet til høsten.

– Huset er i satt i stand, leiligheten skinner og vi har fått den nye scenen på plass. Vi har en lang leiekontrakt med Victoria Eiendom, men vi trenger midler til formidlingen, sier Refseth.

Powered by Labrador CMS