Motivator Hanne Marit Holten (til v.) er på besøk hos trafikkvaktene i Essendrops gate. Her sammen med Heidi Johansen og Monika Arvoni (til h.).
Motivator Hanne Marit Holten (til v.) er på besøk hos trafikkvaktene i Essendrops gate. Her sammen med Heidi Johansen og Monika Arvoni (til h.).

En varm kopp kaffe og noen fine ord en iskald vinterdag gav inspirasjon til å forbedre arbeidsmiljøet

Hanne Marit Holten jobber som motivator hos Trafikkjentene. Det hjelper på arbeidsmiljøet, på sykefraværet og på humøret til de ansatte.

Publisert Sist oppdatert

— Det var vinter, det blåste og var kaldt. Da kom en av jentene på kontoret med både varm kaffe og omtanke. Hun tok seg tid, pratet med meg. Jeg forstod at det betød noe for henne at jeg hadde det bra.

Det motiverte meg veldig. Det motiverte meg at jeg virkelig ble sett, og at arbeidsgiveren min så meg og brydde seg om hvordan jeg hadde det, sier Hanne Marit Holten (35).

Hun startet som trafikkvakt hos Trafikkjentene i 2017.

— Vær deg selv

Holten tok opp hendelsen med gründer og daglig leder Cecilie Vik. Sammen satte de rammen for Holten nåværende stilling hos Trafikkjentene. Holten arbeider nå som motivator.

Gründer og daglig leder hos Trafikkjentene, Cecilie Vik
Gründer og daglig leder hos Trafikkjentene, Cecilie Vik

— Vær deg selv, sa Cecilie Vik til meg da jeg startet som motivator. De som sitter på kontoret kan få ikke få med seg alt, men jeg får med meg det som skjer ute på oppdragene våre. Dette er jo en drømmejobb for meg, sier Hanne Marit Holten og smiler

For tiden har firmaet 90 trafikkdirigenter i arbeid. De arbeider i grupper, eller alene.

— Tre dager i uka reiser jeg på besøk hos trafikkvaktene våre. Det gjør vi blant annet fordi de skal kjenne at de blir satt pris på, sier motivator Hanne Marit Holten.

Andre firmaer er nysgjerrige

— Det er mye lettere for dem å snakke med meg, enn å ta en telefon til ledelsen om det er noe som ikke er som det skal. Eller om de har noen bekymringer i arbeidet. På denne måten håper vi også å oppdage mobbing på et veldig tidlig tidspunkt. Noen trenger en fortrolig prat, andre trenger sårt til en kaffekopp, sier Holten.

Marianne Hansen er fornøyd med at motivator Hanne Mari Holten har en liten kantine bak i bilen.
Marianne Hansen er fornøyd med at motivator Hanne Mari Holten har en liten kantine bak i bilen.

— I en hektisk hverdag med mange ansatte ute på oppdrag er det verdifullt å ha en motivator ute i felt som både ser og hører de ansatte. På denne måten får vi får ordnet opp i mye smårusk, før det vokser seg stort. Vi registrerer også at større firmaer er interesserte i hva vi gjør, og hva vi får ut av dette, sier Cecilie Vik.

— Jeg har fått flere telefoner fra andre arbeidsgivere. De har fått med seg at dette fungerer, og vil vite mer om hvordan jeg arbeider, sier Holten.

— Arbeidsmoral teller mye

Motivatoren arbeider tett med personalavdelingen, og er et bindeledd mellom ledelsen og de ansatte. En ansatt som holder kontakten med de som jobber i felten.

Motivatoren snakker også med oppdragsgiverne, og mener det er viktig å ha en dialog også med dem.

Liten pause før kranbilen kommer, og motivator Holten (til venstre) og Marianne Hansen blir enige om at Hansen trenger nye arbeidsklær. Sammen legger de inn en bestilling.
Liten pause før kranbilen kommer, og motivator Holten (til venstre) og Marianne Hansen blir enige om at Hansen trenger nye arbeidsklær. Sammen legger de inn en bestilling.

— Hos Trafikkjentene teller ikke utdannelse mest, men arbeidsmoral teller mye. At du kan beholde humøret også når publikum ikke følger anvisningene, er også viktig, sier Holten.

— Det er alltid noen som «skal bare», og vil gå på innsiden av sperringene. Vi snakker hyggelig til dem, men når de velger å ignorere oss, kan det kan være at publikum utsetter seg for en fare de ikke har oversikt over. Når vi løfter et stoppspak, er det det samme som et rødt lys, sier Monika Arvoni.

I Essendrops gate skal Arvoni sammen med Heidi Johansen og stedansvarlig Marianne Hansen dirigere trafikk og fotgjengere trygt forbi når Colosseum Park sør skal tømme og fjerne en gasstank. En tankbil og en kranbil må få plass og arbeidsrom i gata.

Glade for besøk

– Vi ble veldig glade da vi forstod at vi fikk besøk av motivatoren i dag, sier Heidi Johansen, og varmer seg på en kopp kaffe.

Bak i bilen har motivatoren kaffe, te, suppe, og ikke minst hjemmebakt brød og smør. Dessuten varme hansker, og annet som kan være godt å ha på høstdag på Majorstua.

— Har du bakt brød, spør Johannsen overrasket når hun blir bedt på ei skive med hjemmebakt brød med smør.

Det er ikke alltid det er like trivelig å være trafikkdirigent. Det kan blåse, være kaldt, det kan regne både vannrett og loddrett. Da kan det være enda viktigere at motivatoren kommer på besøk.

— Når noen står alene, kan jeg løse av, slik at de for eksempel får gått på toalettet, sier Holten.