Mange skuelystne i båter, padlebrett og kajakker har tatt turen til Frognerkilen de siste dagene. Nå skal en egen båt passe på at folk ikke kommer for nær Freya.
Mange skuelystne i båter, padlebrett og kajakker har tatt turen til Frognerkilen de siste dagene. Nå skal en egen båt passe på at folk ikke kommer for nær Freya.

Skuelystne skal holdes unna Freya i Frognerkilen. Båt fra Fiskeridirektoratet skal passe på kjendishvalrossen

Fra torsdag kveld vil Fiskeridirektoratet være på plass i Frognerkilen med egen båt for å holde folk på god avstand til hvalrossen Freya. De vurderer samtidig å flytte hvalrossen, som antas å være rundt fem år gammel.

Publisert

–- Torsdag kveld vil vi være på plass med fartøyet Rind og slik kunne informere og bidra til at folk ikke kommer for nær, sier kommunikasjonsrådgiver Nadia Jdaini i Fiskeridirektoratet til Aftenposten.

De siste dagene har hvalrossen tiltrukket skuelystne både på land og til vanns, noe som har utløst bekymring for at hvalrossen ikke får hvile i fred.

Undersøker muligheter for flytting

Onsdag kom flere padlere farlig nær det halvt tonn tunge dyret.

Fiskeridirektoratet hadde torsdag morgen et møte om hva de skal gjøre med hvalrossen. De undersøker nå mulighetene for å flytte den arktiske gjesten.

— Her er vi i kontakt med fagfolk, blant annet på Havforskningsinstituttet, for å finne ut hvordan dette kan gjøres. Detaljer rundt dette er vi ikke ferdige med å utrede. Vi kommer med informasjon når eventuell flytteprosess er avgjort, sier Jdaini.

Freya har klatret opp i flere småbåter ved båthavnen Frognerkilen for å slappe av.

Freya antas å være fem år gammel

Torsdag gikk bymiljøetaten i Oslo kommune ut med en rekke råd til både skuelystne og båteiere.

Båteierne ble bedt om å vurdere tiltak for å hindre hvalrossen i å klatre opp i båtene.

Freya hviler ut ombord i en båt ved en av flytebryggene i Frognerkilen.
Freya hviler ut ombord i en båt ved en av flytebryggene i Frognerkilen.

Samtidig ba etaten folk om å unngå å stresse dyret slik at man havner i en situasjon hvor avlivning vil bli et tema.

Freya antas å være rundt fem år gammel, og hun veier rundt 600 kilo. Hvalrosser kan leve i opptil 40 år. Det har skjedd før at hvalrosser har funnet veien inn Oslofjorden, men det forekommer sjelden. Freya har ifølge eksperter trolig kommet bort fra moren sin da hun var liten.

Powered by Labrador CMS