På balkongen høyt over bakken i 6. etasje ligger andemor på eggene sine og ruger.
På balkongen høyt over bakken i 6. etasje ligger andemor på eggene sine og ruger.

Her ruger andemor i 6. etasje ved Frognerparken: - Jeg er redd ungene kan falle ned

— Jeg er litt bekymret for andemor som har laget reir og ruger i blomsterkassen min, sier Erik Sørensen. Han bor i 6. etasje ved Frognerparken og er redd andungene faller ned når de er klekket ut.

Publisert

— Å la naturen gå sin gang virker så tøft hvis det er mulig å hjelpe. Dette er rett ved Frognerparken, så andemor kommer nok derfra, tror balkongeier Erik Sørensen like ved Frognerparken.

I blomsterbedet på balkongen hans i 6. etasje har andemor stått på fælt for å gjøre alt klart til ruging. Mens balkongeieren bekymrer seg for hva som skjer når andungene er klekket ut.

— Det kan gå bra

— Hun har jobbet hardt med å forbedre reiret sitt i natt. Masse fjær og dun for å sørge for isolasjon rundt seg, skriver Sørensen på Facebook-siden Hjerte for ville dyr i Oslo med bymiljøetaten.

Det mangler ikke på gode råd fra bymiljøetaten eller andre som kommenterer i Facebook-tråden.

Her jobber andemor hardt for å få orden på redet sitt.
Her jobber andemor hardt for å få orden på redet sitt.

— Prøv å få tak i pleksiglass, netting eller noe annet som skjermer rundt kanten. Når ungene er klekket kan de flyttes via en pappeske sammen med moren til tryggere sted. Er ikke så lurt å flytte henne under ruging, mener Linda Astrid Halvorsen i Facebook-tråden.

Bymiljøetaten har også svart en bekymret balkongeier. Og tror det kan ende lykkelig.

Flyvedyktige etter 50 til 60 dager

— Vi i bymiljøetaten har vært ute på lignende oppdrag opptil flere ganger tidligere, og dette kan gå bra, svarer etaten en bekymret Sørensen.

Bare tiden vil vise om det går bra når andungene er klekket ut. Rugetiden for stokkender er 27-28 dager. Men det tar hele 50 til 60 dager før ungene er flyvedyktige.

Stokkender begynner egglegging rett etter is- og snøsmelting, og vanligvis lager endene rede i nærheten av vann.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS