Bydel Frogner informerer

Linken Apall-Olsen og Hanna Gogstad ved Oslo museum -Bymuseet har gjort alt klart for fotoutstilling på Frogner Hovedgård

Bydel Frogner og Oslo museum-Bymuseet inviterer til fotoutstilling om bydelens parker som ikke er Frognerparken

Se Lars Kristian Rusaaness stemningsfulle bilder fra Frogners ukjente parker

Publisert

–I mars, da samfunnet ble lukket ned, og museet stengte tenkte jeg at nå var tiden inne for å lage en utendørs utstilling om parkene i bydel Frogner, forteller kunsthistoriker Linken Apall-Olsen, avdelingsleder ved Oslo Museum/Bymuseet.

Sammen med kommunikasjonsansvarlig Hanna Gogstad ved Bymuseet forteller hun om bakgrunnen for utstillingen i Frogner hovedgårds gårdstun.

Inspirasjon til å finne nye steder

Apall-Olsen så at folk kunne trenge å få inspirasjon for å oppsøke nye steder i nærmiljøet. Parker i bydel Frogner er ikke bare Frognerparken. I bydelen ligger nesten bortgjemte grønne oaser. Små parker som bare de lokale bruker. Disse hadde Apall-Olsen lyst til å få fram i lyset, og hun ville fortelle noen historier bak disse parkene.

Utstillingen skal vise vår felles utestue og gi folk byhistorie på kjøpet.

Bydel Frogner tente også på ideen, og støtter utstillingen med penger fra grønne midler.

– Det var mange søknader om Grønne midler i år. Prosjektet med en utendørs fotoutstilling i Frogner Hovedgårds gårdsrom gir oss muligheter til å vise fram godt gjemte, grønne steder i bydelen. Bydelen håper å kunne nå ut til mange gjennom denne utstillingen, sier Brynhild Vestad, fagleder for nærmiljø i Bydel Frogner.

Linken Apall-Olsen viser hvor bildene vil bli stilt ut

Folk tydde til parkene

Under den tøffeste koronatiden denne våren og forsommeren var det parkene folk tydde til. Da folk våget seg ut, var det ofte for å gå en tur, eller bare være ute i parken. For oslofolk i alle aldre ble parkene både utestue og nærnatur.

– Frognerparken var ikke bare brukt, den var nesten overbrukt. Vi så at det hadde vært lurt å friste folk til å gå til de andre parkene også, sier Apall-Olsen.

Hun så at folk følte seg friere ut i parken Hun la merke til at folk virket mer avslappet ute i parkene enn ellers, samtidig som de tok hensyn til hverandre. Siden det ikke kunne arrangeres noen tradisjonell byvandring kunne en utstilling med storfoto gi litt av den samme følelsen. Når utstillingen vises ute, får publikum med seg både kulturhistorien, natur og opplevelsen av å være i en levende park i et levende miljø.

Ta vare på parken

– Det er viktig å ta vare på parkene i byen. Begynner vi å ta bort en snipp der til et sykkelstativ, og en snipp der til et fortau, taper vi umistelige verdier. Parkene og de gamle trærne der er viktige for oss. Store trær beveger luften. Store trær gir skygge, og tar oss med på årstidsskiftene. Varmen denne siste tiden har gitt oss en ny og mer positiv betydning av ordet skyggefullt, tror sier kunsthistoriker Apall-Olsen.

Fotograf Lars Kristian Rusaanes har levert bildene til utstillingen. Han har arbeidet tradisjonelt analogt, med film. Oppgaven var å levere ett bilde fra hver av de åtte parkene Apall-Olsen hadde plukket ut.

Rusaaness stemningsfulle bilder vil bli forstørret opp i storformat

Fotograferte i morgenlyset

– Jeg har arbeidet tidlig om morgenen. Før folk kom ut. Gjerne klokka fire og rundt der. Det gir et flott morgenlys, og parken ligger urørt, forteller Rusaanes.

Blidene til Rusaanes er nøye valgt ut, og det var ikke lett å velge ett, og bare ett bilde fra hver park. Bildene inviterer deg inn i parken, og pirrer nysgjerrigheten for hva som måtte finnes lenger inn i det grønne.

– Det var i Uranienborgparken at jeg fikk tatt de mest spacede bildene, sier Rusaanes, men at også Tinkern gav ham gode utfordringer som fotograf. Tinkern, Bygdøy Allé, Uranienborgbarken, Langaardsparken, Hydroparken, Skarpsnoparken, Frognerbekkdalen og Barokkhaven i Frognerparken blir alle presentert på utstillingen.

Teksten som følger med bildene er det Linken Apall-Olsen som har skrevet.

Bildene hans skal forstørres opp til 200X120cm og monteres opp i Frogner hovedgårds gårdstun.

Utstillingen er klar for besøk tirsdag 7. juli når museet åpner klokken 11.

Powered by Labrador CMS