Stor forskjell mellom by og land. I Oslo tar nesten 80 prosent lappen med automatgir - på landet er det fortsatt flertall med manuelt gir.
Stor forskjell mellom by og land. I Oslo tar nesten 80 prosent lappen med automatgir - på landet er det fortsatt flertall med manuelt gir.

Nær 80 prosent av alle som tar førerkort i Oslo kjører opp med automtagir

— Risløkka trafikkstasjon hadde i juni rekordmange oppkjøringer med automatgir – hele 77 prosent av kandidatene til førerkort klasse B valgte denne løsningen, opplyser Statens vegvesen.

Publisert

— Til sammenligning var det 13 prosent i 2017. Det økte antallet kan antagelig i stor grad tilskrives økende antall el-biler i Norge, sier fungerende avdelingsdirektør Heidi-Kristin Herbst i Statens vegvesen.

Herbsts uttalelse underbygges av at det er store forskjeller mellom by og land når det gjelder oppkjøring med manuelt gir eller automatgir.

Øker også i de andre byene

Utenfor de store byene velger fortsatt flertallet å kjøre opp med manuelt gir.

Det var og er fortsatt størst utbredelse med automatgir i byene på Østlandet, skriver Vegvesenet i en pressemelding. Men også i andre byer øker andelen som tar lappen med automat. Selv om det fortsatt er langt mindre vanlig enn i Oslo og ved Risløkka trafikkstasjon.

— Vi ser nå at andel oppkjøringer med automatgir øker betydelig mange steder i landet, og spesielt i byer som Stavanger (56 prosent), Trondheim (57 prosent), Bergen (57 prosent) og Kristiansand (55 prosent), heter det i pressemeldingen.

Får ikke lov til å kjøre manuelt

I juni i år er det gjennomført 8.904 oppkjøringer i klasse B på våre trafikkstasjoner. 51 prosent eller 4.541 av disse er med automatgir.

— Totalt for alle førerkortklasser er det i juni i år 15.241 som har kjørt opp og 45 prosent (6.859) av disse har gjort det i kjøretøy med automatgir, sier Heidi-Kristin Herbst.

— Til slutt må jeg minne om at de som kun har kjørt opp med automatgir ikke har førerett til kjøretøy med manuell giring, sier avdelingsdirektøren i Statens vegvesen.

Powered by Labrador CMS