Pakket inn i bananesker og omkranset av bananer lå den nå beslaglate kokainen.Foto: Oslo politidistrikt
Her er Oslo-politiets bilder fra kokainbeslaget
– Det kan utgjøre en risiko at noen vil forsøke å få kontroll på dette partiet. Vi kan ikke utelukke at det er større nettverk med tilknytning til Norge som står bak, sier politisjef Grete Lien Metlid.
Etter tipset fra Tyskland gikk norsk politi og tollere til aksjon et sted i Oslo, der de fant over 800 kilo kokain. Det er norgeshistoriens største beslag.
Beslaget i Potsdam er det største som er gjort i delstaten Brandenburg. Politiet der opplyser til NTB at de vil fortsette samarbeidet med norsk politi om saken.
– Etterforskningen er foreløpig rettet mot ukjente gjerningspersoner. Så langt er ingen personer pågrepet, sier Mario Heinemann, leder for pressekontoret til Brandenburg-politiet.
Oslo-politiet sa torsdag at det heller ikke er noen som er pågrepet i Norge.
Europol involvert
Annonse
Det tyske beslaget ble gjort tirsdag. Det ble funnet 1.200 kilo kokain i banankasser som tysk politi antar at har kommet fra Sør-Amerika. De ble klar over at et lignende parti hadde gått til Norge, og sendte derfor et tips nordover.
– Som et ledd i politiets informasjonsutveksling ble informasjon sendt til Norge via tollkontaktkontorene til de nordiske landene i Berlin, sier Heineman.
Det europeiske politisamarbeidet Europol er også involvert i saken.
– Europol la til rette for utveksling av informasjon mellom Norge og Tyskland gjennom vår sikre plattform kalt Siena, sier pressetalsperson Claire Georges i Europol.
Kan be om hjelp
Det er en plattform som brukes av EU-landene for å utveksle politiinformasjon. De samarbeider også med Interpol om plattformen, samt med land utenfor EU som Norge, Canada, Australia og USA.
Georges sier at Europol er tilgjengelig til støtte hvis norske eller tyske myndigheter ber om hjelp, men at de ikke kan gå inn i saker på eget initiativ.
Bama bekreftet sent torsdag kveld at det rekordstore kokainbeslaget i Oslo ble gjort i et anlegg tilknyttet dem.
– Jeg kan bekrefte at beslaget ble gjort på et Bama-anlegg i Oslo. Dette er en svært alvorlig sak som er under etterforskning av politiet, og vi kommer derfor ikke til å ytterligere informasjon eller kommentarer, skriver kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen i en tekstmelding.
Vet ikke hvor det skulle
Oslo-politiet opplyste om beslaget på en pressekonferanse torsdag. De sa at de gikk ut med informasjonen blant annet fordi de fryktet for sikkerheten til aktørene som har vært involvert.
– Det kan utgjøre en risiko at noen vil forsøke å få kontroll på dette partiet. Det er derfor vi er opptatt av å gå ut med informasjonen, for å være i forkant før noen prøver å finne og lokalisere dette stoffet, sa Grete Lien Metlid, leder for felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt.
– Vi kan ikke utelukke at det er større nettverk med tilknytning til Norge, sa hun.
Metlid understreket også at de ikke vet noe konkret om aktørene som har vært involvert, eller hvor stoffet skulle i det hele tatt.