Krydderhagen barnehage på Hasle kostet kommunen 50,5 millioner kroner. Den er en av de ti barnehagene byrådet har kjøpt fra private siden 2017.Foto: Morten Lauveng Jørgensen
Byrådets oppkjøp av ti private barnehager har kostet 596 millioner: - Økonomisk galskap og dogmatisk sosialisme, mener Venstre
De siste årene har byrådet brukt nær 600 millioner kroner på oppkjøp av ti private barnehager for å gjøre dem kommunale. — Ødsling av kommunens ressurser kun med ideologi som begrunnelse, sier Hallstein Bjercke (V).
— Disse barnehagene fungerte godt i privat drift, sier Venstres gruppeleder i bystyret, Hallstein Bjercke.
Annonse
— Men fordi byrådet er prinsipielt mot private har de brukt 600 millioner av kommunens kroner på å skifte logoen på dørskiltet på disse barnehagene, sier Bjercke.
Historien om Nybyen barnehage på Økern illustrerer hvordan byrådet har brukt enorme summer på oppkjøp av private barnehager.
Da området på Økern i 2012 ble regulert for storstilt boligbygging, ble det også stilt krav om at det ble bygget en ny barnehage. På politikerspråk kalles det rekkefølgebestemmelser.
Selvaag bygget de mer enn 300 boligene, og det private barnehageselskapet Espira skulle stå for den nye barnehagen.
Men høsten 2015 skiftet det politiske flertallet i Oslo fra blått til rødgrønt etter kommunevalget. Og året etter inngikk byrådspartiene Ap, SV og MDG en avtale med Rødt om at ingen nye private barnehager skulle etableres i Oslo.
Likevel ble den nye barnehagen i Nybyen på Økern bygget, og Espira planla å åpne i 2018. Men slik gikk det ikke.
Det rødgrønne flertallet sa blankt nei og fikk medhold av daværende Fylkesmannen i Oslo og Viken. Private, kommersielle selskaper får ikke drive nye barnehager i Oslo.
Prislappen for Nybyen barnehage endte på 66,7 millioner kroner.
— Byrådet har valgt å kjøpe barnehager for å sikre fremtidig kapasitet av viktig sosial infrastruktur, skriver finansbyråd Einar Wilhelmsen i et budsjettsvar til Venstre.
— Når kommunen kjøper barnehagene betaler vi renter og avdrag, samt kostnader til forvaltning, drift og vedlikehold på egen investering, i stedet for å gi tilskudd til private barnehagedrivere, for at de skal få dekket sine finanskostnader, sier finansbyråden.
Men de borgerlige partiene i bystyret deler ikke Wilhelmsen og byrådets syn. Hallstein Bjercke er rystet over at kommunen siden 2015 har brukt nær 600 millioner på å kjøpe barnehager fra private.
— Dette ødsling med kommunenes ressurser kun med ideologi som begrunnelse, sier Venstres gruppeleder i bystyret.
— Verre blir det når vi vet at samtidig som byrådet har kjøpt opp disse private barnehagene har de lagt ned flere kommunale barnehager rundt om i bydelen, fordi behovet for barnehageplasser i byen har gått ned de siste årene, sier han.
— Og på Skullerud har de bygd en splitter ny kommunal barnehage til 135 millioner kroner som har stått tom i snart to år, sier Hallstein Bjercke.
— Finansbyråden begrunner kjøpene med: "Byrådet har valgt å kjøpe barnehager for å sikre fremtidig kapasitet av viktig sosial infrastruktur". Hva synes du om den begrunnelsen?
— Dette er planøkonomi i sin reneste form. Det er jo beviselig ikke behov for økt kapasitet. Bydelene varsler om at de har overkapasitet i barnehagene, og at de sliter med store kostnader på grunn av dette, sier Bjercke
— Det fine med private barnehager er at de etableres der det er behov og når det er behov for dem, markedet et nyttig verktøy i så måte, mener Venstre-politikeren.