- Det er gledelig at kirken kan utvikles videre gjennom at Den katolske kirke overtar som ny eier, sier Oslo-biskop Kari Veiteberg.Foto: Fredrik Hagen / NTB
Det skjer nesten aldri i Norge. Men nå har Oslo-biskopen godkjent salg av en kirke i Groruddalen
I kirkeordningen heter det at norske kirker normalt ikke kan selges. Men i helt særskilte tilfeller kan likevel biskopen tillate salg av en kirke. Nå har Oslos biskop, Kari Veiteberg, godkjent et slikt salg.
Tilbake i 2013 ble Bredtvet sokn slått sammen med Rødtvet, Romsås og Grorud menigheter. Samme år overtok Den katolske kirke i Norge Bredtvet kirke som leietaker.
- Utleieforholdet har til dags dato vart i over 10 år, og fremstår som vellykket, skriver biskop Kari Veiteberg i sitt endelige svar til Kirkelig fellesråd i Oslo.
Får mer penger til vedlikehold
Dermed overtar Den katolske kirke permanent eierskap til Bredtvet kirke, etter et langt leieforhold.
Salgssummen er imidlertid ikke kjent. Det som derimot er kjent, er at deler av pengene fra salget skal benyttes til vedlikehold av andre kirker i Groruddalen.
Iløpet av de drøyt ti årene kirken har vært brukt til katolske messer av St. Johannes menighet, har antallet katolikker som sokner til menigheten økt til 8.000 medlemmer, oppgir den Katolske kirke på sin nettside.
Salg av en norsk kirke skjer som nevnt nesten aldri. Og når det først skjer, er salget en møysommelig prosess.
Kristen aktivitet en forutsetning
Før salget av Bredtvet kirke har først Grorud menighetsråd uttalt seg. Deretter ble salget behandlet av Kirkelig Fellesråd, og i nest siste instans Oslo bispedømmeråd. Til slutt er det biskopen som avgjør.
Biskop Veiteberg mener salget er uproblematisk fordi Bredtvet kirke fortsatt skal benyttes til kristen aktivitet.
- At Bredtvet kirke er i god aktivitet i regi av Den katolske kirke anerkjennes i et økumenisk- og felleskristelig perspektiv, skriver biskopen.
Skal ha en siste markering
- Det er også gledelig at kirken og kirkelivet kan utvikles videre gjennom at Den katolske kirke ved et salg overtar som ny eier. Det gjør også at fremtidig vedlikeholdsansvar for kirkebygget løses fra Den norske kirke, mener Veiteberg.
Nå gjenstår, foruten en enighet om selve salgssummen, kun en slags kristen formalitet. I tillegg til at Kirkelig fellesråd håndterer det praktiske ved avhending av kirken til katolikkene.
- Det forutsettes dialog mellom Kirkelig fellesråd i Oslo og Oslos biskop om liturgisk markering av nedleggelse av Bredtvet kirke som kirke for Den norske kirke, før et salg gjennomføres, all den tid fellesrådet går videre med sitt vedtak på grunnlag av biskopens samtykke, skriver Kari Veiteberg.