Pål Enger på vei ut fra rettsalen, etter at 'Skrik' rettsaken ble utsatt i dag.Scan-Foto: Tor Ricahrdsen
Pål Enger på vei fra en utsatt rettssak i 1997.

Kunsttyv og tidligere Vålerenga-spiller Pål Enger (57) er død: – En sjarmerende røver

Pål Enger (57) natt til lørdag. Enger er mest kjent for å ha stått bak tyveriene av Munchs verdensberømte malerier "Skrik" og "Vampyr". Men han var også en svært lovende fotballspiller i Vålerenga.

Publisert

Det er Dagbladet som først omtalte dødsfallet.

Mens verdens øyne var rettet mot åpningen av OL på Lillehammer i februar 1994, ble det utført et dristig kunsttyveri ved Nasjonalgalleriet i Universitetsgata.

Edvard Munchs verdensberømte maleri "Skrik" ble hektet ned av veggen og forsvant sporløst.

Fikk A-lagskamper for Vålerenga

Etter lengre tids etterforskning viste det seg at Pål Enger, som seks år tidligere hadde stått bak tyveriet av Munch-maleriet "Vampyr", sto bak det oppsiktsvekkende kunstkuppet da verdens øyne var rettet mot Lillehammer.

Men Tveita-gutten var ikke bare kjent for sine kunsttyverier. Han var i slutten av tenårene en svært talentfull fotballspiller, og spilte flere A-lagskamper for Vålerenga.

Likevel er det særlig "Skrik"-tyveriet Enger vil bli husket for. 

Mens store deler av Oslos politistyrke var lånt ut til åpningen av Lillehammer OL ble en stige satt opp mot et vindu i det daværende Nasjonalgalleriet i Universitetsgata.

La igjen postkort

På gulvet ved plassen der Munch-maleriet hadde hengt, lå det et postkort.

"Takk for dårlig sikring" sto det skrevet på postkortet som ble lagt der mens OL-åpningen på Lillehammer pågikk.  En frekk hilsen fra kunsttyven Pål Enger. 

Den oppsiktsvekkende nyheten gikk verden rundt, og etterhvert bisto britiske Scotland Yards kunsteksperter Oslo-politiet i etterforskningen av det oppsiktsvekkende tyveriet.

Begynte å male i fengsel

Etter en intens og langvarig politietterforskning kom "Skrik" til rette igjen. Og Enger ble tiltalt og dømt for å ha stått bak tyveriet.

Konservator Leif Arne Plahter ved Nasjonalgalleriet viser et nesten uskadd Skrik som var returnert etter tyveriet.
Foto: Knut Falch / NTB
Konservator Leif Arne Plahter ved Nasjonalgalleriet viser et nesten uskadd "Skrik" som var returnert etter tyveriet.

– Maleriet vil aldri bli hengt slik det gjorde den gang, i dag. Det var andre tider og andre sikkerhetskrav da, sa avdelingsdirektør Rune Bjerkås ved Nasjonalmuseet til NTB tidligere i år.

– Sikkerhetsarbeidet har blitt mer profesjonalisert, og vi fokuserer blant annet på å skape god sikkerhetskultur blant alle ansatte, sa Bjerkås.

Pål Enger ble dømt til seks års fengsel for "Skrik"-tyveriet. 

Han begynte å male mens han sonet i fengsel, men også etterpå ble han dømt for en rekke tyverier og andre vinnings- og narkotikaforbrytelser. 

Enger ble dømt til to års fengsel i 2016 for å ha stjålet til sammen 15 kjente kunstverk. Denne saken ble senere gjenopptatt, og Enger fikk redusert fengselsstraff.

– Bevisst sin skurkerolle

Regissør Stig Andersen som regisserte krimdokumentaren «Da "Skrik" forsvant» fra 2023, beskriver Pål Enger som en "sjarmerende røver". 

Han begynte å jobbe med Enger i forbindelse med dokumentaren i 2020.

– Han var helt bevisst sin rolle som skurk, og lo til dels av den. Men han klarte ikke å la være, sier Andersen til avisa.

Pål Enger er i Borgating lagmannsrett dømt til seks års fengsel for grovt tyveri av blant annet Edvard Munchs maleri 'Skrik'. (NTB-foto Tomm W. Christiansen)
Pål Engeri Borgarting lagmannsrett da han ble dømt til seks års fengsel for Skrik-tyveriet.

I sin tid i Vålerenga spilte Enger med flere fotballprofiler. En av dem var politimannen Knut Arild Løberg. Løberg sier til VG at han kjente Enger både fra fotballbanen og kriminaliteten.

– Han var en ålreit fyr å forholde seg til. Det var aldri noe kødd med ham, og han snakket rett fram. Han forsto sin rolle som kriminell, og vår rolle i samfunnets funksjon, sier Løberg til avisen.

Løberg sier til TV 2 at Pål Enger ble en "stor banditt", og at det da var naturlig at han gikk ut av Vålerenga.

– En vanskelig jobb

– Han klarte å skape seg et merkenavn. Det er ingen som er så dårlig i fotball, som har fått så mye god pressedekning som ham. Det var imponerende, sier han til kanalen.

Da Enger i 2011 gjestet TV 2-talkshowet "Trude", omtalte han "Skrik"-tyveriet som en vanskelig jobb.

– Jeg hadde gjort de største innbruddene som var i Norge den gangen, så jeg ville ha en utfordring, sa han.

– Jeg ville sette en rekord. Den rekorden har jeg prøvd å slå etterpå også, men det blir som et dårlig comeback i fotball, for det går ikke an å toppe det. Jeg stjal ikke bare "Skrik". Jeg stjal jo hele OL.

Han angret imidlertid ikke på tyveriet og sa at han hadde valgt å tenke fremover:

– Selvfølgelig er det mye man ikke burde gjort, men sånn er det jo med alle.

Powered by Labrador CMS