Stovner senter under valgkampen i høst. De siste vaksinetallene viser at 17 prosent av bydelens innbyggere over 18 år har takket nei til koronavaksine.
Stovner senter under valgkampen i høst. De siste vaksinetallene viser at 17 prosent av bydelens innbyggere over 18 år har takket nei til koronavaksine.

Flest uvaksinert mot korona i Søndre Nordstrand og Groruddalen. Sjekk vaksinetall der du bor

Oslo er ikke bare den delte byen økonomisk. Også vaksinering mot korona viser store forskjeller. Vestlige bydeler har en markant høyere andel vaksinerte enn de fire Groruddals-bydelene og Søndre Nordstrand.

Publisert

Nasjonale helsemyndigheter har bestemt at aldersgruppen 12 til 15 år kun skal ha en dose mot korona, og vaksinering av denne gruppen går nå raskt unna i Oslo.

Hittil er 65 prosent i aldersgruppen 12 til 15 år ferdigvaksinert, viser tall fra helseetaten.

Nær 70.000 uvaksinerte voksne i Oslo

Aldersgruppen 16 til 17 år skal ha to vaksinedoser, og på grunn av intervall mellom første og andre dose tar det lengre tid før denne gruppen er ferdigvaksinert. Per nå har 53 prosent av 16- og 17-åringene i Oslo fått to vaksinedoser, viser helseetatens tall.

Når det gjelder innbyggere over 18 år skal alle ha fått tilbud om vaksinering. Likevel er det 68.381 voksne personer i Oslo som ikke har takket ja til koronavaksine.

Skjermdump fra helseetaten i Oslo kommune.
Skjermdump fra helseetaten i Oslo kommune.

Den aller største gruppen er de mellom 18 og 44 år. Her er det 47.290 oslofolk som ikke har latt seg vaksinere. Med andre ord er 13 prosent i denne aldersgruppen fortsatt uvaksinert. Samtidig er sju prosent av de 18 til 44 år fortsatt kun vaksinert med en dose.

Altså er en av fem i denne aldersgruppen i hovedstaden per utgangen av september ikke vaksinert i tråd med nasjonale helsemyndigheters anbefaling. I innbyggertall utgjør det 73.054 personer i hovedstaden.

Flest vaksinert i Vestre Aker og Nordre Aker

Ser man nærmere på tallene viser det seg at det er stor forskjell mellom bydeler med høy andel minoritetsbefolkning. Lavest vaksinegrad har bydel Søndre Nordstrand hvor 18 prosent av befolkningen over 18 år fortsatt er uvaksinert.

Deretter følger bydelene Stovner og Alna. I begge bydelene er 17 prosent av befolkningen uvaksinert. Deretter følger bydelene Grorud og Bjerke, der henholdsvis 16 og 15 prosent fortsatt ikke er vaksinert mot korona.

Vaksinegraden er helt annerledes i de vestlige bydelene. Høyest ligger bydelene Vestre Aker og Nordre Aker. Her er vaksinegraden 91 prosent i begge bydeler, altså er det ni prosent av befolkningen som ikke har fått vaksine mot korona.

I sin siste koronarapport (som du kan lese i sin helhet via denne lenken), publisert onsdag formiddag denne uken, oppsummerer helseetaten smittesituasjonen og koronavaksinering i Oslo slik:

  • I uke 38 ble det registrert 1.431 nye tilfeller, et snitt på 204 per dag. Det har vært en nedgang i antall smittetilfeller de tre siste ukene.
  • Bydel Stovner har størst andel registrerte smittede, med 13,1 prosent av befolkningen. Bydel Ullern har lavest andel smittede (5,4 prosent).
  • Fra uke 37 til uke 38 har det vært en nedgang i antall tilfeller i de fleste bydeler. Nedgangen var størst i Bydel Nordstrand (fra 209 til 79 tilfeller).
  • Fra uke 37 til uke 38 har det vært størst nedgang i antall smittetilfeller i aldersgruppen 10–19 år (fra 870 til 656 tilfeller).
  • I uke 38 ble det registrert flest smittetilfeller med smittested «Husstand» (491 tilfeller).
  • 46 prosent av barn og unge under 20 år som ble registrert smittet i uke 38, ble smittet i barnehage/skole.
  • I uke 38 ble 95 prosent av smittetilfellene registrert som smittet i Oslo, en prosent i Norge utenfor Oslo og en prosent i utlandet.
  • Totalt ble det rapportert til Helseetaten 23.256 tester tatt i regi av Oslo kommune i uke 38.
  • Per 28. september i år var totalt 572.337 personer vaksinert. Av disse var 533.737 ferdigvaksinert.
Powered by Labrador CMS