Oslofolk er best i landet på å bruke maske, viste tall fra Norsk koronamonitor i november. Likevel sliter byen med å få ned smittetall til en lavt nok nivå for å lempe på strenge koronatiltak.
Oslofolk er best i landet på å bruke maske, viste tall fra Norsk koronamonitor i november. Likevel sliter byen med å få ned smittetall til en lavt nok nivå for å lempe på strenge koronatiltak.

Tross Oslos strenge tiltak: Koronasmitte fortsatte å øke i seks bydeler, viser ny rapport

Selv om smittetallene har gått ned totalt, fortsatte antallet koronatilfeller å øke i bydelene Gamle Oslo, St. Hanshaugen, Vestre Aker, Bjerke og Østensjø i uke 50, viser helseetatens siste rapport.

Publisert

— Fra uke 49 til 50 har det vært en nedgang i antall smittetilfeller i de fleste aldersgruppene, men tre aldersgrupper har hatt en økning av antall tilfeller: 0–9 år (+15 tilfeller), 10–19 år (+2 tilfeller) og 30–39 år (+10 tilfeller), skriver helseetaten i sin siste koronarapport for Oslo kommune.

Antallet smittetilfeller har samlet sett gått ned i Oslo de siste to ukene. Likevel er det en økning i i bydel Søndre Nordstrand (+30 tilfeller) i uke 50. De andre bydelene som har hatt en økning i samme periode er Gamle Oslo (+17 tilfeller), St. Hanshaugen (+13), Vestre Aker (+13), Bjerke (+14) og Østensjø (+1).

Bekymret for smitteøkning i jula

De siste fire ukene har vært flest registrerte smittetilfeller i bydelene Gamle Oslo (390), Alna (359) og Stovner (351).

Skjermdump fra helseetaten i Oslo kommune.
Skjermdump fra helseetaten i Oslo kommune.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) uttrykte, med kjennskap til de ferske tallene i helseetatens rapport, bekymring for jula tidligere denne uka.

— Gjennom hele pandemien har det vært viktig for oss å få ned mobiliteten i samfunnet. Selv med begrensninger på hvor mange vi kan samles vil mobiliteten øke på grunn av juleferien, påpekte Johansen overfor bystyrets forretningsutvalg tidligere denne uken.

Rapporten sier ingenting om hvordan smitte kommer inn i husstand eller private hjem. Men med juleferie blir mobiliteten i samfunnet også høyere.

— Risikoen for smitte øker med mye reising inn og ut av landet. Jeg håper likevel vi både i Oslo og på nasjonalt nivå klarer å unngå smitteøkning igjen til jul, sier byrådslederen.

Økt smitte i private hjem

I helseetatens rapport påpekes det at det er en stor gruppe med «ukjent smittested» i alle de fire siste ukene (uke 50: 141 smittetilfeller). Av tilfellene med kjent smittested, var kategorien «husstand» mest vanlig i alle ukene (uke 47: 466, uke 48: 417, uke 49: 282, uke 50: 252).

— I uke 50 var «Jobb – i arbeidstid» nest størst med 86 smittetilfeller, og «Samling i private hjem» kom etter der med 80 tilfeller. Fra uke 49 til 50 har det vært en størst økning av smittetilfeller med smittested «Samling i privat hjem» (fra 55 til 80 tilfeller) og «Barnehage/skole – barn/elev» (fra 31 til 55 tilfeller), skriver helseetaten.

Du kan lese hele rapporten for uke 50 på Oslo kommunes egne nettsider.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS