Her ligger Vinmonopolet i Thereses gate 31. Foto: Google maps

Utbygger og byantikvar uenige om utviklingen av gammelt bygg i Theresesgate

Byantikvaren er på kant med utbygger, som ser for seg tre-fem etasjer ny bebyggelse i gammelt bygg i Thereses gate 31.

Publisert

I juni i fjor bestilte Oslo House Property Development oppstartsmøte for Thereses gate 31, rett ved Bislett Stadion. Bebyggelsen på tomten ble opprinnelig oppført som filialfabrikk, pakkhus og bryggerhus for Conrad Langaards Tobaksfabrikk i 1879-1880 og står nå oppført på Byantikvarens gule liste, ifølge Estate nyheter.

Oslo House ønsker på vegne av Thereses gate 31 Eiendom AS å bygge boliger samt mat-, drikke- og serveringskonsepter i første og andre etasje på adressen i Thereses gate. Det betyr at Vinmonopolet forsvinner derfra i byggeperioden. Forslaget innebærer også 3-5 etasjer ny bebyggelse over eksisterende gulelistede bebyggelse.

Slik ser et såkalt volumdiagram ut, til påbygget på Thereses gate 31. Bygget vil med andre ikke se slik ut til slutt. Illustrasjon: Oslo House

Utbygger og byantikvar uenige

Prosjektet er ennå i en tidlig fase, men utvikleren, Oslo House, påpeker at Vinmonopolet er den viktigste aktøren i prosjektet og skal fortsette å ligge i Theresesgate 31 etter utbyggingen. For øvrig vil det komme matbutikker, restauranter og kafeer.

— Jeg bor selv i nærheten og tror bygget blir det løftet Theresesgate trenger, med arkitektur i verdensklasse. Vi tenker å tilbakeføre de gamle verkstedhallene og åpne dem for publikum i tre etasjer, samtidig som vi tenker å koble parken på smauet. Over dette blir det boliger og takhager, sier utviklingsleder Bjørnar Johnsen, i Oslo House.

Byantikvaren fraråder løsning

Byantikvaren fraråder på sin sidet det foreliggende reguleringsforslaget, som etter dennes vurdering er i konflikt med planområdets høye, kulturhistoriske verdier: «Fremfor å ivareta bygningens integritet, legger planforslaget opp til at de bevaringsverdige bygningene kan ansees som en byggetomt», uttaler Byantikvaren, ifølge Estate nyheter.

I et nylig avholdt dialogmøte med plan- og bygningsetaten (PBE) og Byantikvaren, presiserer Oslo House at de er grunnleggende uenig med Byantikvaren om verneverdiene på eiendommen.

– Å skrelle av alt som er bygget på, tilbakeføre til originalt uttrykk og bygge på med moderne arkitektur, anses av forslagsstiller som en god måte å ivareta verneverdiene, og som en merverdi for eiendommen og byen, uttaler Oslo House.

Conrad Langaards Tobaksfabrikk i 1910. Foto: Anders Beer Wilse/Oslo Museum

– Dårlig måte å verne på

Byantikvaren mener derimot at «en dramatisk transformasjon av eiendommen, som foreslått, er en interessant arkitektonisk strategi, men ingen god vernestrategi». Byantikvaren presiserer at forslaget er langt fra deres definerte tålegrense, og at det nå diskuteres en utviklingsstrategi «som går på bekostning av byggets integritet».

– Forslaget er ikke en god løsning sett med vernestrategiske briller. Sett med våre øyne er bygningen mot Thereses gate høyest prioritert, deretter samspillet mellom bygningene innover i smuget. Dessuten må enkeltbyggene beholde sin selvstendige integritet selv om de bindes sammen, uttalte Byantikvaren.

I en første utgave av denne teksten oppga VårtOslo at Vinmonopolet ville forsvinne. Det stemmer ikke. Polet skal flyttes i byggeperioden og planlegges å komme tilbake til samme sted. Vi beklager feilen.

Datidens Thereses_gate 31, 1880-1890. Fotograf: Ukjent / Oslo museum
Powered by Labrador CMS