Bystyrets vedtatte reguleringsplan for Gimle kino sikrer fortsatt kinodrift ved kinoen i Bygdøy allé. � En fantastisk nyhet, jubler tidligere kinosjef Ingeborg Moræus-Hansen. Foto: Christian Boger
Gimle kino reddes av bystyret
Bystyret har vedtatt å verne nedleggingstruede Gimle kino på Frogner. Oslos tidligere kinosjef og Frogner-beboer Ingeborg Moræus-Hansen (80) jubler.
— Det er fantastisk flott at videre kinodrift på ærverdige Gimle nå er sikret. Hadde kinoen blitt lagt ned, hadde jeg lenket meg fast utenfor, forsikrer tidligere kinosjef Ingeborg Moræus Hansen (80).
Siden 2016 har eieren av bygget som huser Gimle kino på Frogner hatt planer om å avvikle kinodriften i lokalene og rive kinosalen.
Etter påtrykk fra byantikvar og kinoentusiaster, har imidlertid bystyret vedtatt å verne den ærverdige kinoen.
Bebyggelsen, forhagene og torgplassen er vedtatt bevart som "hensynssone kulturmiljø". I tillegg sier vedtaket at den nye reguleringsplanen skal sikre at dagens bruk og utnyttelse av eiendommene videreføres.
Sjokkert og forbannet
Annonse
Et stenkast unna Gimle kino, i Bygdøy Allé, bor Oslos gamle kinosjef. Etter mange år i filmens tjeneste har Moræus-Hansen for lengst trukket seg tilbake. Likevel har hun fortsatt et stort hjerte for både byens kinoer spesielt, og filmen generelt.
Da nyheten om at Gimle kino var truet av nedleggelse i 2016, ble hun sjokkert og forbannet. I dag er hun lettet over at bystyret har vedtatt en reguleringsplan for eiendommen som sikrer videre kinodrift på Gimle.
Den gamle kinosjefens engasjement for Gimle spenner langt tilbake i tid. Hun var den som på slutten av 90-tallet tok til orde for å pusse opp de gamle lokalene. På hennes egen 60-årsdag sto kinosalen ferdig.
— Det fantastiske med Gimle er at når du kommer hit for å se film, er du på hils med de du møter i vestibylen. Alle har kommet for å se den samme filmen. Og alle har et forhold til filmer litt utenom det vanlige, forteller Moræus-Hansen.
Gimle har i all tid vært en enestående kinosal i hovedstaden. Ikke bare på bakgrunn av byggets ene sal, men også når en ser på hva slags filmer som blir satt opp her. På programmet har det vært, og vil fortsatt være, lite av kommersielle actionfilmer.
— Gimle er et sted for det jeg liker å kalle "den andre filmen". Her skal du kunne gå og se kvalitetsfilm sammen med likesinnede filmelskere. Slik skal det også være i fremtiden, mener Moræus-Hansen.
Ifølge reguleringsplanen fra byantikvaren, vedtatt av bystyret i februar, blir også interiøret i kinoen tatt vare på. Det er Moræus-Hansen glad for.
— Gimle har en helt fantastisk og unik kinosal. Her har du både god plass og bord som gjør at du kan ta med deg et glass vin inn til forestillingen. Dette unike interiøret er det viktig at vi tar vare på. Derfor er det flott at kinosalen nå blir vernet, sier hun.
Også en annen, om enn liten, detalj setter Moræus-Hansen pris på at ikke forsvinner.
— Gimle er vel den eneste kinoen hvor du kan henge av deg yttertøyet. Det er utrolig flott at også denne tradisjonen blir tatt vare på, mener den tidligere kinosjefen.
Politikerne lyttet til byantikvaren
Mye av æren for at Gimle nå blir bevart og kinodriften ikke jages på dør tilfaller byantikvaren. Det var folkene her som i 2016 ble gjort oppmerksomme på at eieren av bygget ønsket å kvitte seg med kinodriften.
Siden den gang har byantikvar JanneWilberg og hennes medarbeidere lagt ned et stort arbeid for å få regulert eiendommene rundt Gimle til bevaring og kinodrift.
– Å redde Gimle kino for ettertiden har vært en viktig sak for byrådet, og jeg er veldig glad for at bystyret nå fikk den vedtatt. Gimle er en ikonisk perle, og det er viktig at vi bevarer Oslos historie, sier byråd for byutvikling, Hanna Marcussen, i byrådets innstilling til bystyret.
"Reguleringsforslaget åpner samtidig for justeringer i planløsninger eller interiør i bolig-, kontor- og forretningsdelene, samt etablering av tilbaketrukne uteoppholdsarealer på tak, skriver Marcussen, i byrådets innstilling til bystyret.