Sammen skal de ivareta over 100 år gammel maritim Oslo-historie samtidig som Skur 38 blir rehabilitert. Fra venstre: havnedirektør Ingvar M. Mathisen, eiendomsdirektør Åsa Nes i Oslo havn og daglig leder Pia Bodahl i FutureBuilt.

Skur 38 var landets første armerte betongbygg. Nå skal det igjen skrives historie i det verneverdige bygget

Verneverdig og med kanskje byens flotteste fjordutsikt er det ingen spøk å rehabilitere Skur 38, Oslo Havns hovedkvarter. I arbeidet skal det brukes hypermoderne teknologi og energieffektive løsninger.

Publisert

Går du utover Akerhusstranda fra Rådhuskaia og mot Vippetangen kommer du etter hvert til et bygg som ved første øyekast egentlig ikke skiller seg så veldig ut.

Men Skur 38 har en helt spesiell historie. Og har en fantastisk beliggenhet med byens beste fjordutsikt og ettermiddagssol. Bygget står på Byantikvarens gule liste og er utpekt som verneverdig i Maritim kulturminneplan for Oslo.

Skur 38 en viktig del av Oslos maritime arv

Nå er arbeidet med å rehabilitere bygningen i gang. Og Oslo Havn satt i gang en stor kartleggingsprosess for å avdekke hvilke bygningsdeler som egner seg til gjenbruk i prosjektet eller i andre prosjekter. Med seg på laget har Oslo Havn FutureBuilt.

— FutureBuilt er Oslo-regionens utstillingsvindu for de mest ambisiøse prosjektene i byggenæringen. Oslo Havn har høye miljøambisjoner. Derfor er vi svært glade for at Skur 38 nå blir synliggjort som ett av forbildeprosjektene til FutureBuilt, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen.

Illustrasjon av Oslo Havns lokaler i Skur 38 slik det vil se ut etter rehabiliteringen som er ferdig i 2022.

Skur 38 ble oppført som lager i 1915 og bygget om til hovedkontor for Oslo Havn i 1987. Bygget er ikke oppgradert siden 1987, og har derfor behov for en tidsriktig rehabilitering og en innvendig modernisering, skriver Oslo Havn.

Pia Bodahl, fungerende daglig leder i FutureBuilt, er glad for å få Oslo Havn som en samarbeidspartner.

Unik beliggenhet i historisk miljø

— Produksjon av byggematerialer medfører store miljøbelastninger, og FutureBuilt vil gjerne ha flere prosjekter i porteføljen med fokus på sirkulærøkonomi. Vi trenger utbyggere som går i front så vi får vist at det er mulig for byggebransjen å gi et solid bidrag til det grønne skiftet, sier Bodahl.

Skur 38 har en unik beliggenhet i et historisk bygningsmiljø, med Fiskehallen og den gamle kornsiloen i umiddelbar nærhet. Rehabiliteringen av bygget skal bidra til utviklingen av området og samtidig ivareta den maritime kulturhistorien.

— Vår miljøambisjon for rehabiliteringen av Skur 38 er å oppnå BREAAM-NOR Excellent sertifisering. Det er det nest høyeste nivået for miljøsertifisering av bygg, og svært ambisiøst for en mer enn hundre år gammel bygning, sier eiendomsdirektør Åsa Nes i Oslo Havn.

Totalt skal cirka 4.000 kvadratmeter rehabiliteres, fordelt på fire etasjer og med nær 160 arbeidsplasser.

Powered by Labrador CMS