Lyslenkene er tent langs Karl Johans gate. Om noen uker åpner også julemarkedet.
Lyslenkene er tent langs Karl Johans gate. Om noen uker åpner også julemarkedet.

Nesten 20 kilometer med lyslenker er tent i trærne på Karl Johan

I god tid før julemarkedet åpner ved Spikersuppa har bymiljøetaten tent 19.760 meter med lyslenker i trærne på Karl Johans gate.

Publisert

- LED-pærene er energisparende og bruker i underkant av 7.000 watt, opplyser bymiljøetaten om lyslenkene i 38 trær på Karl Johans gate.

Vinterbelysningen tennes før julemarkedet i Spikersuppa rigges til, og er på frem til midten av februar for å skape litt ekstra stemning og hygge i vintermørket.

Fikk gatelys for 129 år siden

Nesten 130 år etter at gatebelysningen kom pyntes Karl Johan også med lyslenker.
Nesten 130 år etter at gatebelysningen kom pyntes Karl Johan også med lyslenker.

- I år har vi dessuten skiftet ut kontaktene, så de er enda mer robuste i vær og vind, skriver etaten på sin Facebook-side.

Som et apropos til lyslenkene - 13. desember er det 129 år siden Karl Johan fikk gatebelysning.

På Lucia-dagen i 1892 ble den elektriske gatebelysningen i Christiania tent for første gang. Byens innbyggere var begeistret, skriver Byantikvarensin nettside.

- Begeistrede utrop hørtes

Med det nye sterke lyset, ble gatene et sted hvor også «anstendige» borgere kunne ferdes etter mørkets frembrudd.

- Utover ettermiddagen begynte folk å samle seg. Snart bølget det av mennesker i gatene. Noen stod i klynger og ventet, trosset kulde og sur tåke, stampet med føttene og kikket på klokken, rapporterte Aftenposten dagen etter.

- Endelig kvart over fem glimtet de øverste buelampene, og snart skinte hele Karl Johan. Begeistrede utrop hørtes, og folk spaserte opprømt i elektrisk belysning, skrev avisen.

Powered by Labrador CMS