Lyslenkene er tent langs Karl Johans gate. Om noen uker åpner også julemarkedet.

Nesten 20 kilometer med lyslenker er tent i trærne på Karl Johan

I god tid før julemarkedet åpner ved Spikersuppa har bymiljøetaten tent 19.760 meter med lyslenker i trærne på Karl Johans gate.

Publisert

- LED-pærene er energisparende og bruker i underkant av 7.000 watt, opplyser bymiljøetaten om lyslenkene i 38 trær på Karl Johans gate.

Vinterbelysningen tennes før julemarkedet i Spikersuppa rigges til, og er på frem til midten av februar for å skape litt ekstra stemning og hygge i vintermørket.

Fikk gatelys for 129 år siden

Nesten 130 år etter at gatebelysningen kom pyntes Karl Johan også med lyslenker.

- I år har vi dessuten skiftet ut kontaktene, så de er enda mer robuste i vær og vind, skriver etaten på sin Facebook-side.

Som et apropos til lyslenkene - 13. desember er det 129 år siden Karl Johan fikk gatebelysning.

På Lucia-dagen i 1892 ble den elektriske gatebelysningen i Christiania tent for første gang. Byens innbyggere var begeistret, skriver Byantikvarensin nettside.

- Begeistrede utrop hørtes

Med det nye sterke lyset, ble gatene et sted hvor også «anstendige» borgere kunne ferdes etter mørkets frembrudd.

- Utover ettermiddagen begynte folk å samle seg. Snart bølget det av mennesker i gatene. Noen stod i klynger og ventet, trosset kulde og sur tåke, stampet med føttene og kikket på klokken, rapporterte Aftenposten dagen etter.

- Endelig kvart over fem glimtet de øverste buelampene, og snart skinte hele Karl Johan. Begeistrede utrop hørtes, og folk spaserte opprømt i elektrisk belysning, skrev avisen.

Powered by Labrador CMS