Kamtannhaien som viklet seg inn i garnet til Fred ved Nesodden. Foto: Fred-Harald Bratli

Fred fikk en "tre meter lang" kamtannhai i garnet ved Nesodden. Det skal være aller første gang i Indre Oslofjord

Fred trodde det kunne være en kveite som lyste der nede i dypet ved Nesodden. Det viste seg å være en kanskje tre meter lang, sjelden hai.

Publisert

Haien veide 250 kilo.

Kamtannhaier vokser vanligvis til rundt fem meter og maks 590 kilo, mens den største som er oppdaget var på hele åtte meter. De lever først og fremst i tropiske, subtropiske og tempererte hav, men kan streife nord til Færøyene og Storbritannia ifølge Store Norske leksikon.

I Norge er de langt mer uvanlige. Ifølge marinbiolog Fredrik Myhre er det trolig første gang en kamtannhai er funnet i Indre Oslofjord.

Noen ytterst få kamtannhai er rapportert fra norskekysten, den mest nordlige forekomsten var ved Sommarøy i Troms i 2011. Kilde: Store Norske leksikon

Det ble fanget en 2,5 meter lang kamtannhai utenfor Smøla på Nordmøre i 2006 og det skal ha vært tre slike fangst på Vestlandet i årene før det, ifølge Aftenposten. Den lever i dypet i hele sør-Norge, men hovedsakelig på Vestlandet.

— En mystisk fisk

Kamtannhaien Fred fikk i garnet. Foto: Fred-Harald Bratli

– Dette er en av ni eller ti haier vi regner som helnorske, fordi den befinner seg i norske farvann hele året. Men vanligvis ser man kamtannhai i norske havområder bare gjennom kameralinsen til en undervannsrobot når det drives arbeid på oljerigger på dypt vann, sier Myhre til NRK.

– Kamtannhaien er en mystisk fisk som vi vet lite om fordi den oppholder seg mesteparten av livet sitt på dypt vann, gjerne mellom 180 og 1100 meter under vannoverflaten, sier Myhre.

Selv om den lever dypt, er den kjent for å svømme opp til grunnere vann på nattestid på jakt etter mat. Men fordi den gjør det på nattestid og fordi den er sjelden, er det likevel veldig uvanlig å støte på den i norske farvann.

En kamtannhai i fri utfoldelse. Her på Santa Rosa-revet sør for Guam, i Marianasgropen (Marianas Trench). Marianas er den dypeste dyphavsgropen i verden, hele 11034 meter på det aller dypeste. Foto: NOAA Ocean Explorer

Det er en hai som er plassert på IUCNs (Verdens naturvernunion) rødliste som nær utrydningstruet.

Kamtannhaier har faktisk flere nære slektninger blant haifossiler enn nålevende haiarter og har en kombinasjon av primitive og moderne fysiske kjennetegn. Det er harmløs for mennesker med mindre provosert, ifølge Wikipedia.

Håpet på kveite

Det var garnet til Fred-Harald Bratli som haien viklet seg inn i, ved Fagerstrand på Nesodden.

— Jeg skulle dra garnet på fredag og satte trollgarn etter flyndre eller torsk. Jeg hadde garnet fra 20 meter og ut til 90 meter i dybden og da satt haien nesten med en gang, på nesten 30 meter, sier Bratli til VårtOslo.

— Først så jeg at det lyste litt, langt der nede. Jeg håpet at det var noe annet, en kveite eller noe. Det var litt moro å se den. Den var ganske stor, jeg tipper tre meter. Og den veide 250 kilo, sier han.

Den var sprell levende. Bratli løsnet den fra masken i garnet og så svømte den avgårde. Og Bratli filmet dette:

Sverdfisk og månefisk

Bratli har solgt fersk fisk og skalldyr på Rådhusbrygga onsdager og lørdager siden 1991 eller 1992, i lag med båten Skippy. Men dette er første gang han har støtt på en kamtannhai.

— Men jeg har fått brugde, håkjerring og kveite. Jeg fikk en sverdfisk i Bunnefjorden på 90-tallet og månefisk, sier han.

Den erfarne fiskeren kan heller ikke huske at noen har funnet en kamtannhai i Indre Oslofjord før. — Jeg tror noen tok en langt ute i Oslofjorden et sted for noen år siden, en bitteliten en, sier Bratli.

Foto: Fred-Harald Bratli
Powered by Labrador CMS