I det siste har en rekke avsløringer kommet frem om driften ved Forandringsfabrikken.
Foto: Google maps og Annika Byrde / NTB
Oslo kommune fryser samarbeid med Forandringsfabrikken
– Jeg vil i dag informere Forandringsfabrikken om at potensielle samarbeid settes på pause, opplyser byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).
Som følge av Psykologisk.nos avsløringer rundt forholdene ved Forandringsfabrikken, har flere kunder varslet at de etterlyser svar fra organisasjonen. Ikke minst handler det om måten Forandringsfabrikken har behandlet barn.
Stiftelsen Forandringsfabrikken er et kunnskapssenter for barn og unge og jobber opp mot barnevern og skole. I det siste har det kommet frem at ansatte har måttet jobbe gratis, og at barn, bedre kjent som «proffer», har blitt bedt om å overdrive sine historier.
I lys av avsløringene har Bufdir bekreftet at de fryser sin støtte på 2,7 millioner kroner, i påvente av granskning rundt forholdene hos Forandringsfabrikken. Helsedirektoratet velger å betale andre halvdel av driftstilskuddet for 2022, pålydende 7,3 millioner kroner, for å sikre at de ansatte får lønn.
Følger etter Trondheim
Nå stopper også Oslo kommune sitt samarbeid med organisasjonen, som ligger på Fredensborg.
– Jeg vil i dag informere Forandringsfabrikken om at potensielle samarbeid settes på pause, opplyser byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), til Psykologisk.no.
Dermed følger Oslo etter Trondheim, som tirsdag bekreftet at de også fryser sitt samarbeid med Forandringsfabrikken etter Psykologisk.no sine avsløringer.
– Oslo kommune har hatt dialog og samarbeid med Forandringsfabrikken i noen år. Min byrådsavdeling har hatt kontakt med Forandringsfabrikken siden 2016. Bakgrunnen for dette var et ønske om å bruke kunnskapen innhentet av stiftelsen til ulike utviklingsprosjekter, skriver Holmås Eidsvoll.
Beskjedne beløp
Byråden peker på at brukermedvirkning og erfaringsbasert kunnskap fra barn har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og at dette er bra og viktig.
Byråden opplyser om at Forandringsfabrikken ikke har fått økonomisk støtte fra avdelingen siden 2018. – Når det gjelder etatene jeg har ansvaret for har det vært snakk om svært beskjedne beløp, skriver hun.
Utdanningsetaten har bidratt med 19.000 kroner fra 2019 til i dag, og barne- og familieetaten med i overkant av 27.000 kroner fra 2015 frem til i dag, opplyser hun.
– Det er overføringer på totalt 305.573 kroner fra kommunens virksomheter, alle etater og bydeler, til Forandringsfabrikken i perioden 2015 til 2022 viser kommunens økonomisystem, sier hun.
Forandringsfabrikken mottok også et tilskudd på 180.000 kroner i 2019 til et prosjekt for integrering av unge flyktninger.
Lover å gjøre endringer
VårtOslo har ikke lykkes med å få tak i daglig leder i Forandringsfabrikken, Marit Sanner. Men i psykologisk.no svarer hun følgende:
– Forandringsfabrikken og virksomhetens arbeid har vært og er et gedigent nybrottsarbeid, det vet mange. I dette arbeidet har jeg satt for høye, og av og til urimelige, krav til både ansatte og proffer. Derfor lover jeg å gjøre grunnleggende forandringer i arbeidet fremover, bygd på de tilbakemeldinger vi nå får.
– Vi skal sikre at det skal kjennes trygt for proffer å være med i Forandringsfabrikken, og det skal være trygt og forutsigbart å være ansatt. Systematisk arbeid med HMS, arbeidstidsordninger som oppleves gode og en modell for samarbeid mellom ansatte og unge, som kjennes riktig og trygg for alle, får vi nå hjelp til å få på plass.