Idyll da de borgerlige ble enige om samarbeidsavtale i oktober. Så sprakk idyllen. Men nå er det blitt budsjettenighet. Fra v. Øyvind Håbrekke (KrF), Hallstein Bjercke (V), Anne Lindboe (H), Eirik Lae Solberg (H) og Magnus Birkelund (Frp).Foto: Arnsten Linstad
Enighet om Oslo-budsjettet: Frp inngår avtale med Høyre, Venstre og KrF
Det er enighet om Oslo-budsjettet for neste år etter at Frps bystyregruppe inngår budsjettforlik med byrådspartiene Høyre og Venstre. KrF er også med i den borgerlige budsjettavtalen.
Det ble klart på et møte i Frps bystyregruppe tirsdag kveld, skriver NRK.
– For Fremskrittspartiet har det vært helt avgjørende å styrke eldreomsorgen i Oslo, sier Fremskrittspartiets gruppeleder i bystyret, Magnus Birkelund.
I en felles pressemeldinger trekker gruppelederne også i Høyre, Venstre og KrF fram eldreomsorg som en hovedsak i budsjettet.
- Eldreomsorg viktig for Frp
– Vi er glade for å ha fått gjennomslag for å øke bevilgningene til eldreomsorg med 82 millioner kroner hvert av de fire neste årene, sier Birkelund.
Annonse
- Vi vil dermed senke terskelen for å få sykehjemsplass i Oslo, noe som har vært svært viktig for oss, sier Frp-politikeren.
Byrådspartiene Høyre og Venstre utgjør ikke flertall i bystyret, og er helt avhengig av støtte fra Frp og KrF for å få gjennom det borgerlige byrådets budsjettforslag.
Har flikket på rødgrønt budsjett
Men budsjettforslaget bystyret behandler onsdag er egentlig i hovedsak et forslag fremmet av det avgåtte rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet.
Så har det nye, borgerlig Høyre/Venstre-byrådet den siste halvannen måneden flikket, endret og forsøkt å få inn så mye som mulig av sin politikk.
Under de første forhandlingsrundene mellom byrådspartiene Høyre og Venstre ble det brudd med Frp.
Men det lå hele tiden an til nye forhandlinger frem mot onsdagens endelige bystyrebehandling av Oslo-budsjettet for 2024.
- Viktig at vi lykkes ved første korsvei
- Jeg er veldig glad for at vi endelig fikk landet denne budsjettavtalen, sier KrFs gruppeleder i bystyret, Øyvind Håbrekke til VårtOslo.
- Da vi inngikk en samarbeidsavtale for halvannen måned siden, så var det veldig viktig for alle de borgerlige partiene at vi ved første korsvei fikk vist at vi får til samarbeid og løsninger sammen, sier Håbrekke.
- Nå er jo dette et budsjett der dere på borgerlig side på rekordtid har måttet flikke og endre på det avgåtte, rødgrønne byrådets forslag. På hvilken måte mener du Kristelig Folkeparti får satt sitt preg på det bystyreflertallet vedtar onsdag?
- Det er et løft for frivilligheten og idretten, samtidig som vi får en langt større satsing på de ideelle organisasjonene som jobber med utenforskap og inkludering i byen vår, sier KrF-politikeren.
Lovpålagt å ha budsjett
I Oslo bystyre er det, uansett hvilke partikonstellasjoner som sitter med byrådsmakt, lang tradisjon for å forhandle nesten helt frem til bystyrets endelige budsjettmøte.
Stort sett ender slike forhandlinger med et flertallsforlik før bystyret blir satt.
Dersom det ikke hadde blitt en budsjettavtale på borgerlig side, ville byrådspartiene Høyre og Venstre ha måttet søke støtte fra ulike bystyrepartier i sak for sak. Kommunebudsjettet er lovpålagt og må vedtas.