20-åringen Exauce Mukubu fra Sportsklubben 09 jakter medalje i bryte-EM i Warszawa i helgen.
20-åringen Exauce Mukubu fra Sportsklubben 09 jakter medalje i bryte-EM i Warszawa i helgen.

19-åringen Exauce skal sikre Løkka-klubben Sp 09 edelt metall under bryte-EM

Skader og OL-kvallifisering har redusert medaljemulighetene for bryterne fra Sportsklubben 09 under helgens bryte-EM i Warszawa. Stortalentet Exauce Mukubu (19) er likevel klar til å forsvare bryte-æren for klubben fra Grünerløkka.

Publisert

I 2018 vant Exauce Mukubu bronse i ungdoms-EM i bryting, og i 2020 vant han for første gang gull og kongepokal i 82-kilos klassen i Norgesmesterskapet. Den gang representerte han Tønsberg.

Nå har han flyttet lenger inn i Oslofjorden og meldt overgang til den legendariske kampsportklubben Sportsklubben 09 på Dælenenga og Grünerløkka. I helgen blir han i 77 kilos-klassen klubbens eneste deltager og medaljehåp under bryte-EM i Polen.

— Blir hardt og jeg må ha dagen

— Det er utrolig morsomt å bli tatt ut til EM. Jeg gleder meg virkelig til å konkurrere om medaljer i helgen, forteller Exauce til VårtOslo.

Torsdag setter han og landslaget, ledet av Sp-09 treneren Piotr Troczynski, kursen mot den polske hovedstaden og helgens tøffe konkurranse mot de beste bryterne fra hele Europa.

Der venter Exauces største utfordring så langt i karrieren om han skal ta med edelt metall tilbake til Løkka.

— Det er klart det blir hard konkurranse, men har jeg dagen har jeg trua på at jeg kan nå langt, sier en heltent og optimistisk bryter.

Torsdag kveld får han vite hvem han møter i den første runden av konkurransen, før konkurransen starter med innveing og første kamp fredag. Men hvem det blir tenker 20-åringen ikke så mye på.

Viktig med en god start

— Jeg tenker ikke så mye på hvem som skal stå på den andre siden av matta. Jeg tenker mer på meg selv og hvordan jeg skal opptre under brytingen. Tenker du for mye på hvem du skal møte, blir det lett at du overfokuserer på det og ikke tenker nok på va du selv ønsker å få til, mener Exauce.

Uavhengig av hvem 19-åringen møter under lørdagens første kamp, er resultatet viktig. Hvis han vinner første kamp er han automatisk videre.

Taper han, er han avhengig av at motstanderen hans vinner sin neste kamp for å komme videre på veien mot edelt metall.

Exauce Mukubu og trener Piotr Troczynski (i midten) reiser til bryte-EM torsdag. Snorre Harsem Lund (til h.) må dessverre bli værende hjemme i Oslo på grunn av et skadet kne.
Exauce Mukubu og trener Piotr Troczynski (i midten) reiser til bryte-EM torsdag. Snorre Harsem Lund (til h.) må dessverre bli værende hjemme i Oslo på grunn av et skadet kne.

— Det er jo en drøm å komme hjem med en medalje, men jeg tar det som det kommer. Uansett blir dette en veldig god erfaring å ta med seg på vei mot forhåpentligvis å kunne bryte også i VM på hjemmebane i høst, smiler 09-bryteren.

Tunge forfall svekker medaljesjanser

I utgangspunktet kunne den tradisjonsrike østkantklubben hatt flere medaljesjanser i årets bryte-EM. Men to tunge forfall har svekket sjansene for å komme hjem fra Warszawa med edelt metall i bagasjen.

Størst blir kanskje savnet av "Tåsenplogen" Oskar Marvik. Tungvekteren lader for tiden opp til OL-kvalifisering i begynnelsen av mai og må dermed stå over helgens europamesterskap. Heller ikke unggutten Snorre Harsem Lund får deltatt. Det sørger et avrevet leddbånd i kneet for.

— Det er kjedelig å ikke få være med til EM, men vi får ta det igjen iuner høstens-VM på Jordal. Da får vi forhåpentligvis også publikum til stede på tribunen, sier Harsem Lund.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS