Brynseng skole er flott, moderne og miljøvennlig. Men må koke elevenes drikkevann.

Brynseng skole må koke drikkevann til elevene. Nå ber foreldrene om å få tilkjørt rent vann

— Nå har Brynseng skole snart vært uten drikkevann i over en måned. Da forventer vi at kommunen skaffer rent drikkevann til elevene, sier FAU-leder Lotte Grepp Knutsen.

Publisert

– Smittevernoverlegen i Oslo har sammen med vann- og avløpsetaten forlenget anbefalingen om at alle i området fra Etterstad til Teisen skal koke drikkevannet.

Dette rammer også elever og ansatte ved Oslos mest moderne og miljøvennlige skolebygg, Brynseng skole. Hverdagen blir litt mer utfordrende, forklarer rektor Vibeke Saltnes Olsen.

Les også: Næringsetatens kontrollører glemte å føre egne navn og dato i rapport da de kontrollerte Olsen på Bryn

— Kjørte vann til skolen i januar

– Vi har barn her i alderen seks til 12 år og de er generelt fysisk aktive. Små barn er jo aktive. De trenger jevnlig påfyll av væske gjennom dagen. Det trenger de for å ikke bli dehydrert, og de trenger det for å holde konsentrasjonen. Og dette er viktig for at de skal få den læringen de skal ha her på skolen, sier rektor Saltnes Olsen.

Slike lapper skal advare elevene ved Brynseng skole mot å drikke vann rett fra krana.

På Oslo kommunes hjemmeside står det at det ikke er gjort nye funn av parasitten giardia. Men at kokeanbefalingen likevel forlenges. Giardia er en parasitt som kan gi tarmsykdom, først og fremst diaré. Smitte skjer oftest via forurenset drikkevann.

Derfor mener FAU (foreldrenes arbeidsutvalg) ved Brynseng skole at Oslo kommune må kjøre ut rent drikkevann til de omlag 250 elevene.

De minste klarer ikke bære mye vann

– Vi synes kommunen burde kjøre ut vanntanker til skolene, som de gjorde i januar. Nå skal skolen være uten drikkevann i over en måned, og da forventer vi at kommunen skaffer rent vann til elevene som de kan drikke, sier FAU-leder Lotte Grepp Knutsen til VårtOslo.

– Det sikrer tryggheten for barna, Og det gjør at lærere og assistenter kan gjøre det de er ansatt til og ikke trenge å bruke tiden sin på å koke og distribuere vann, sier FAU-lederen.

Hverken rektor Vibeke Saltnes Olsen (til h.) eller de ansatte ved Brynseng skole overdramatiserer situasjonen. Men erkjenner at det er utfordrende.

Rektor Vibeke Saltnes Olsen forteller at det er hengt opp lapper ved drikkevannskilder i den nye og moderne skolen. På lappene står det klart og tydelig at elevene ikke må drikke vann fra springen.

Men på en aktiv skole hender det at lappene faller ned. De ansatte ved skolen må derfor jevnlig sjekke og kontrollere at advarslene er på plass. I tillegg til at de bruker arbeidstid på å koke og kjøle ned drikkevann i beholdere.

– Vi informere om at barna må ha med seg vannflaske hver eneste dag på skolen. Men mange av de yngste elevene er ganske små. De klarer ikke bære mengder med vann. De har med en liten flaske som holder deler av dagen, forklarer Brynseng-rektoren.

– Rent vann er en kommunal kjerneoppgave

FAU-leder Lotte Grepp Knutsen påpeker at det er en utfordrende hverdag for både store og spesielt små ved Brynseng skole.

Lotte Grepp Knutsen.

– Elevene må bære med seg det vannet de skal drikke hver dag. De minste klarer heller ikke å lese plakatene som er hengt opp, og de må fotfølges for å sikre at de ikke drikker når de er på toalettene for eksempel.

Jeg antar at vann- og avløpsetaten jobber på spreng med å få både skiftet vannrør og lokalisert problemer/smittekilder. Har dere forståelse for at dette kan ta noe tid?

Vi har absolutt forståelse for at det kan være vanskelig å finne feilen, og er glade for at det gjøres en grundig jobb. Men det er ikke holdbart at de ikke klarer å skaffe noen vanntanker til skolen når problemet har vart så lenge. Å sørge for rent drikkevann er tross alt en kommunal kjerneoppgave, sier Lotte Grepp Knutsen.

Powered by Labrador CMS