Midt i det tradisjonsrike Landbrukskvartalet i Gamlebyen, der Grønland møter Bjørvika, har en helt ny kafé og bar åpnet dørene. Utestedet Bruket kombinerer kortreist mat med økologisk vin og kulturarrangementer.
Det gamle bonde-hovedkvarteret har en lang historie bak seg med blant annet meieridrift og melkeutsalg. I dag er det gamle bygget blitt til et såkalt coworking space og blitt omdøpt til Greenhouse Oslo. Huset er fylt med aktører som driver med mat, teknologi og kultur.
Vil lansere bøker og band
– Vi vil at Bruket både skal fremme lokale bedrifter, og være arrangør av kulturarrangementer. For eksempel slippfester med ulike band og forfattere, ostekvelder med Bondens Marked og samarbeid med plantebyttemarked i regi av Nabolagshager, sier daglig leder Karen Sofie Sørensen.
Hun håper Bruket utvikler seg til å bli et samlingssted i bydelen. – Vi ønsker å være et sted hvor folk i nabolaget treffes for en lunsj eller et glass vin i solveggen.
Annonse
Urter, honning og juice fra eget bygg
Bruket har urter fra Tåsen Microgreens i kjelleren, tangsalt fra The Northern Company som produseres i nabolokalet, belysning fra Ledhouse i fjerde etasje og får snart levert honning og egg fra takhagen på toppen av bygningen.
Salatene vil bli levert fra Det Gror i Schweigaards gate 34E og Tøyen-cola og Jalla-sprite fra naboene i 34F. Utestedet har til og med fått laget en egen Landbrukets Juice, fra Råjuice, som holder til i tredje etasje, forteller Sørensen.
Kjøttet er økologisk og leveres av Indre Oslo Matforedling og ølen kommer fra Aas bryggeri i Drammen. Men teen har de måttet importere.
Bruket tar også var på historien og estetikken i bygget. De nye bareierne håper at folk som en gang vanket på huset vil kjenne seg igjen i det nye lokalet.
Kommer fra Parkteatret
Bruket er en relativt ny idé, og det meste har blitt til underveis, ifølge eier og driver Dan-Michael Danino.
– For oss er det utrolig spennende og motiverende å bygge opp noe fra starten av, med det potensialet og de mulighetene som befinner seg i Landbrukskvartalet og i nærmiljøet.
Med seg har han Limita Lunde og Phuc Tan Nguyen som eiere.
Danino er også daglig leder i Parkteatret bar. Det var her han ble kjent med Limita, som er daglig leder og bookingansvarlig ved Parkteatret scene. De to har lenge vært på utkikk etter eget sted å drive.
– Vi visste ikke hva ville, vi visste bare at vi ville noe, sier Limita, som med en gang falt for stedet da hun så det for første gang. – Det er alle de flinke menneskene på huset som gjør det så spennende.
Har bygd alt fra bar til bord
Det var hos Phuc, som har kontor i nabobygget, at ballen først begynte å rulle. Han hadde hørt av en venn at det var behov for en kafé eller lignende på huset.
Ettersom Phuc er industridesigner og møbelsnekker, og tidligere har vært med på å bygge flere restauranter og barer i Oslo, valgte han å gripe muligheten. På Bruket er det han som er hjernen bak det visuelle, og han har bygd alt fra bar til bord.
– Jeg har bodd her de siste fire ukene. Alt er bygd her, med unntak av noen få ting hvor jeg har fått hjelp av gode venner, forteller han.
Daglig leder Karen ble involvert i prosjektet gjennom Limita, som hun tidligere har jobbet sammen med i Norske Konsertarrangører.
– Å kunne være med på å bygge opp noe fra starten av, med de mulighetene som befinner seg her, kunne jeg ikke takke nei til, sier hun.
Serverer ost- og kjøtt-planker
Til høsten får Bruket et eget kjøkken. Nå tilbyr de salater og sandwicher fra ulike leverandører på dagtid, i tillegg til ulike oste- og kjøtt-planker med kortreiste ferskvarer, som man kan nyte til et godt utvalg av naturvin.
Bruket har for øvrig en egen barshop hvor du kan få kjøpt noen av produktene som lages på huset.