VIDEO: I 1973 måtte bileierne følge med på kalenderen for å finne lovlig parkeringsplass i vintersesongen

Se den fornøyelige opplysningsfilmen fra 1973 om snørydding og datoparkering.

Publisert

Den siste tiden har det vært mye snakk om snø og all elendigheten den fører med seg. Dette er, av helt naturlige grunner, langt fra noen ny problematikk.

I toppen av saken kan du se en informasjonsfilm fra 1973 om snørydding i Oslo. Bildene viser, blant mye annet, kavende småbarnsmødre, en rimelig hensynsløs brøytebilsjåfør, en fotgjenger som må kaste seg inn i nærmeste snøfonn og en oppgitt politimann som skubber vekk en feilparkert folkevogn.

Datoparkering i Oslo

Filmen er en påminnelse til byens innbyggere om å følge bestemmelsene om datoparkering, slik at snøryddingsarbeidet i kommunen ikke skulle bli unødig hindret.

Datoparkeringen var et parkeringssystem der parkering skulle skje på vekslende side av veien, avhengig av dato og om husnumrene hadde like eller ulike tall. Om den tankeløse bileier glemte å sjekke kalenderen, risikerte man at bilen ble flyttet av politi og kranbil.

Systemet ble brukt for å lette gaterenhold og snørydding. Etter hvert ble det erstattet av andre ordninger. I Oslo gikk man helt bort fra datoparkering 1989. Nå setter heller Bymiljøetaten opp skilt ved behov.

Filmen er regissert av Åsmund Revold, og produsert av Norsk Dokumentarfilm for Oslo kommune og Oslo kinematografer.

Filmen er digitalisert som del av et samarbeidsprosjekt mellom Oslo byarkiv og NFI/Filmarkivet Nasjonalbiblioteket.

Powered by Labrador CMS