Brytertalentene Felicitas (17) og mars (15) flyktet fra rakettregnet rett utenfor Kyiv etter Russlands invasjon av Ukraina.
Brytertalentene Felicitas (17) og mars (15) flyktet fra rakettregnet rett utenfor Kyiv etter Russlands invasjon av Ukraina.

Felicitas (17) og Mars (15) flyktet fra rakettregn i Ukraina til brytesuksess på Dælenenga og brytelandslaget

Søskenparet Felicitas og Mars måtte sammen med famlie og venner flykte fra krigen i Ukraina. Trygt i Oslo ble Sportsklubben 09 bryting på Dælenenga deres nye hjem.

Publisert

Få kan forestille seg hvilket mareritt det må væe å leve i en krigssone, og spesielt hvis man er barn eller ungdom.

For det ukrainske søskenparet Felicitas Domajeva (17) og Mars Domajev (15) ble marerittet til virkelighet da russiske styrker invaderte Ukraina i morgentimene den 24. februar i år.

— Det fløy raketter over hodene våre

Søskenparet er født i Norge, men flyttet tilbake til Ukraina i 2013. De gikk på idrettsskole i Brovary rett utenfor Kyiv da Russland invaderte Ukraina.

— Det fløy raketter over hodene våre hver dag. Vi var veldig engstelige for at vi ikke skulle komme oss unna krigen, forteller Felicitas til VårtOslo.

Mens krigen pågikk for fullt klarte likevel familien og venner å komme seg unna. I fire fullpakkede biler satte de kursen mot den polske grensen og kom til slutt fram til Oslo.

— Det er helt fantastisk å være her og vi har fått en varm velkomst. Det beste er at vi endelig kan føle oss trygge og frie igjen, sier Felicitas.

— Veldig godt mottatt i Oslo

Litt hjelper det også å kjenne til landet fra før, men det norske språket sliter de fortsatt med, selv om begge går på vanlig norsk skole.

17-årige Felicitas fikk raskt en plass på det norske juniorlandslaget i bryting.
17-årige Felicitas fikk raskt en plass på det norske juniorlandslaget i bryting.

Hjemme i Ukraina var begge tenåringene ansett som svært store brytetalenter, og faren beskriver bryting som livet til de to ungdommene.

Da var det godt at de raskt etter ankomst Norge fant tilbudet Grünerløkka-klubben Sportsklubben 09 bryting lanserte for nyankomne ukrainske flyktninger.

— Først og fremst er det utrolig godt å føle seg trygg igjen. Deretter må jeg bare få si at vi har blitt veldig godt mottatt her i Oslo, sier 17-årige Felicitas.

Når våren ble som den ble, er det godt å ha brytingen til å lyse opp i hverdagen.

Allerede på det norske juniorlandslaget

— Det er også veldig godt å fort komme igang med å brytingen igjen. Nå satser vi bare på å fortsette å utvikle oss på brytematta, forteller Mars.

At talentet for å bli gode brytere er på plass hos de to ukrainene er det ingen tvil om. Etter å ha blitt en del av miljøet hos Sportsklubben 09, varte det ikke lenge før også bryteforbundet fikk øynene opp for søskenparet.

Søskenparet håper en dag igjen å kunne besøke Brovary rett utenfor Kyiv.
Søskenparet håper en dag igjen å kunne besøke Brovary rett utenfor Kyiv.

Speseilt imponert var forbundet over 17-årige Felicitas, som raskt fikk en plass på det norske juniorlandslaget. Og i slutten av mai tok hun likesågodt bronsemedalje i Nordisk Mesterskap for juniorer i sin vektklasse.

Også den to år yngre broren har imponert i de stevnene han har deltatt til nå.

— Skal tilbake en dag

Etter noen måneder i Oslo skryter de to ukrainske tenåringene av Norge og den levestandarden vi har i hovedstaden. De mener deres nye hjemland er langt mer utviklet enn det de flyktet fra.

Selv om de trives godt i de nye omgivelsene, er det ingen tvil om at de også savner Brovary og venner og familie.

— Det er klart vi savner Ukraina. En dag når freden kommer skal vi garantert tilbake på besøk og treningssamlinger, sier Felicitas.

Som likevel ikke er helt sikker på om hun noen gang kommer til å flytte tilbake til Ukraina på permanent basis

Powered by Labrador CMS