I lobbyen på det eksklusive hotellet i Sommerogata ved Solli
plass som åpnet i Oslo Lysverkers tidligere lokaler i fjor høst, har nemlig en
juleutstilling utenom det vanlige tatt plass.
I retning mot ekspedisjonshallen står en sjokoladeskulptur bestående
av 60 kilo Valhrona-sjokolade.
Dette har Jared Jiann Lih
Chuah, Executive Pastry Chef på Sommerro, sammen med sitt konditorteam brukt to
uker på å lage.
–
I vår søken etter inspirasjon, dykket vi ned norske juletradisjoner. Blant de
utallige skikkene, var det én som skilte seg ut – en tidløs film som har blitt
synonym med julen i Norge. «Tre nøtter til Askepott» har grepet nordmenns
hjerter gjennom generasjoner og har blitt en uunnværlig del av julen siden den
først ble vist på NRK i 1975, forteller Sommeros sjefskonditor om inspirasjonen
bak i en pressemelding.
Nøye
utregnet nøtteantall
Annonse
Kreasjonen består av 108 «nøtter» i
ulike former – de fleste langt over normalstørrelse og utformet på imponerende
vis i sjokolade.
Antallet er langt fra tilfeldig – det symboliserer
nemlig tre nøtter for hver visning av «Tre nøtter til Askepott» på NRK siden 1975.
Fra den gang frem til 1994, ble filmen vist flere ganger – og fra 1996 har den blitt vist fast hver eneste julaften på statskanalen.
Mer filminspirasjon
Jared Jiann Lih Chuah er ikke den eneste
konditoren i byen som har latt seg inspirere av filmens verden.
Nylig laget Sverre Sætre, som i år feirer 20 år med konditori
på Briskeby, en miniversjon av Willy Wonkas sjokoladefabrikk av – ja, du
gjettet riktig – sjokolade.
Dette i anledning «Wonka»-premieren på Colosseum kino på Majorstuen
– nok en filmatisering som handler om Roald Dahls fiktive, eksentriske og sjokoladeglade
fabrikkeier.
Store egg og små gleder
Franskfødte Pascal Dupuy, som i løpet av sine mange år i Oslo,
har satt sitt preg på hovedstaden med flere avdelinger av Pascal Konditori, har
også sansen for å lage store sjokoladekreasjoner – blant annet har han hatt kjempepåskeegg
på to meter i høyden utstilt i vinduet i konditoriet i Henrik Ibsens gate,
som for øvrig er fast kakeleverandør til Hans Majestet Kongens Garde.
Tidligere denne uken sørget han imidlertid for å spre små
gleder i førjulstiden i hovedstaden da han sammen med datteren kom med julehilsen
til barneavdelingene på Rikshospitalet og Ullevål sykehus.
«Vi håper det kan glede både barn og deres søsken i en
sykehushverdag. Dette er en tradisjon vi prøver å etterleve både til jul og
påske», oppsummerer Pascal om tradisjonen på Instagram.