Jasmin Røiom og de andre foreldrene i Breigata barnehage reagerer på at barna deres igjen må flytte til Rosenhoff barnehage over nyttår.

For halvannen måned siden var ungene i Breigata barnehage på Grønland tilbake i lokalene sine. Nå må de flytte på nytt

Barna i Breigata barnehage blir syke og slitne av erstatningsbarnehagen på Rosenhoff. På nyåret må de tilbake ditt igjen. — Ungene gir selv uttrykk for at de ikke vil tilbake, sier foreldrerepresentant Jasmin Røiom.

Publisert

Stor var gleden hos barn og foreldre i Breigata barnehage på Grønland da de i midten av oktober igjen kunne flytte inn i lokalene midt på Grønland. Da hadde de vært gjester ved erstatningsbarnehagen på Rosenhoff i et halvt år.

Etter vel to måneder i kjente lokaler, må barn og foreldre etter nyttår igjen belage seg på en tur nordover i byen. Da skal nemlig lokalene i Breigata få nytt ventilasjonsanlegg. Det reagerer foreldregruppa i barnehagen sterkt på.

— Ungene vil ikke være der

— Lokalene på Rosenhoff egner seg ikke til barnehagebruk i det hele tatt. Når selv ungene gir uttrykk for at de ikke trives, og ikke vil tilbake til lokalene, burde det si alt, sier foreldrerepresentant Jasmin Røiom til VårtOslo.

Hun forteller om lokaler som mangler isolering, er kalde og svært lite støydempende. I tillegg er kjøkkenet uegnet til å lage varmmat i. Inndelingen av rommene er dessuten svært lite egnet til barnehagedrift.

Det gjør at både barn og ansatte blir fort slitne og frustrerte.

— Det er helt uakseptabelt at det skal være sånn. Vi kan ikke være med på at barna våre skal ha et så dårlig tilbud i perioden barnehagen deres pusses opp, sier Røiom.

— Forferdelig dårlig informasjon

Foreldrene reagerer på manglende informasjonen rundt andre flytterunde etter nyttår.

— Det er veldig frustrerende at vi ikke vet hva som skjer med barnehagen etter nyttår. Dette er informasjon vi burde ha fått for lenge siden, mener foreldrerepresentant Røiom.

Erstattningsbarnehagen på Rosenhoff holder ikke mål, mener bekymrede foreldre fra Breigata barnehage på Grønland.

Hun og de andre foreldrene mener dette skaper en usikkerhet for både barn, foreldre og ansatte. Det hadde vært enkelt å unngå usikkerhet ved bedre informasjon.

— Når vi henvender oss til kommunen med spørsmål, blir vi bare sendt fra etat til etat. Ingen kan gi oss et skikkelig svar på hva som kommer til å skje, forteller en bekymret Jasmin Røiom.

Både Oslobygg og bydel Gamle Oslo hevder overfor VårtOslo at de har gitt foreldre og ansatte all den informasjonen det har vært mulig å gi.

Har ikke råd til stadig flytting

Også det økonomiske aspektet ved all flyttingen begynner å tære på foreldrene i barnehagen.

Flyttingen til Rosenhoff gjør at mange av dem har sett seg nødt til å gå til innkjøp av månedskort hos Ruter. For de som fra før har en anstrengt familieøkonomi, er det en lite velkommen ekstrautgift.

— Jeg har måttet kjøpe et ekstra månedskort og det har vi egentlig ikke råd til. Når du søker NAV om hjelp til å dekke ekstrautgiftene får du blankt nei. Det rammer flere foreldre med lav inntekt i barnehagen, påpeker barnehagemoren.

Derfor foreslår foreldrene nå at kommunen betaler et månedskort per familie når barnehagebarna igjen må ut på reisefot på nyåret.

Vil at kommunen sponser catering-mat

I tillegg ønsker foreldrene levering av sunn og variert, varm mat fra et cateringfirma tre ganger i uka så lenge ungene må oppholde seg i erstatningsbarnehagen.

— Kjøkkenet i Rosenhoff barnehage er utformet slik at det ikke er mulig å tilberede mat og samtidig ha en viss oversikt over barna. Det er heller ikke mulighet til å skjerme kjøkkenområdet fra det øvrige arealet i barnehagen, da det er en åpen løsning. Dette har ført til at det kun serveres brødmat til alle måltider i barnehagen, i motsetning til i Breigata hvor det var mulig å lage både varmmat samt bake og varme ting i ovnen, forteller Jasmin Røiom.

Foreldrene ønsker også at det kjøpes inn leker og utstyr slik at dette ikke må medbringes fra Breigata, da barnehagen på Rosenhoff ikke har noe slikt stående klart til bruk.

— Alt burde væt tatt i et trinn

Opprinnelig skulle barnehagen i Breigata vært totalrenovert høsten 2020, men dette ble utsatt et år på grunn av koronaepidemien. I tillegg har kommunen, samtidig med oppgraderingen av utearealet, somlet med å få på plass et sårt tiltrengt nytt ventilasjonsanlegg.

— Vi skjønner ikke hvorfor ventilasjonen ikke er fikset mens barnehagen har vært stengt. Vi har heller ikke fått noen god forklaring på dette, sier Røiom.

Den utvendige oppgraderingen i Breigata har gitt barnehagen mye bedre uteområder.

Hun fronter nå et foreldreopprør som samtlige foreldre i barnehagen står bak.

— All flyttingen og usikkerheten rammer en utsatt barnegruppe, sårbare familier og ikke minst personalet som allerede hadde en krevende arbeidshverdag grunnet pandemien, slår foreldrerepresentanten fast.

Bydelen vil ikke prioritere gratis transport

Hos bydel Gamle Oslo som drifter barnehagen har de forståelse for foreldrenes frustrasjon over lengre reisevei og økte reiseutgifter, men bydelen vil ikke komme foreldrenes ønske om gratis månedskort i møte.

— Vi forstår ulempene med lengre reisevei og beklager det. Det avsettes ikke midler til å dekke kostnader når foreldre må levere barna i et erstatningslokale. Vi anbefaler imidlertid foresatte å samarbeide om levering og henting, sier enhetsleder for barnehager i bydelen, Trude Blester.

Når det gjelder erstatningslokalenes egnethet som barnehagen, henviser hun til svaret fra Omsorgsbygg (lenger ned i artikkelen, journ.anm.).

Oslobygg: — Lokalene fungerer som barnhage

Fra kommunens side er det Oslobygg (tidligere Omsorgsbygg) som har ansvaret for oppgraderingen av barnehagen. I etaten har de forståelse for at situasjonen, med stadige flyttinger, kan føles krevende.

— Ideelt sett skulle selvfølgelig disse arbeidene blitt gjort samtidig, det tror jeg alle parter er enig om. Vi har forståelse for at ulempene ved å flytte på seg fører til frustrasjon, men når arbeidene er ferdig, vil inneklimaet bli betydelig bedre, sier senior kommnikasjonsrådgiver Marte Svenneby.

Svenneby forklarer utsettelsen av installasjonen med levereingsforsinkelser på selve anlegget. Dermed har kommunen blitt nødt til å utføre renoveringen av barnehagen i to etapper, forklarer hun.

Hun mener erstatningslokalene, til tross for kritikken fra foreldrene, egner seg til barnehagedrift.

— Når det gjelder Rosenhoff er denne tidligere benyttet som erstatningslokale for andre barnehager, også for Breigata, og er vurdert til å fungere etter hensikten i disse månedene, konstaterer Svenneby.

Powered by Labrador CMS