Slik kan det bli i 2026: Skanska beskriver fremtidens Rådhuspassasjen som et vakkert byrom som bidrar til å binde Fridtjof Nansens plass sammen med Olav Vs gate, og til å åpne plassen foran Rådhuset enda mer mot omgivelsene.

Rådhuspassasjen skal tilbakeføres til glansdagene i 1939: – Det blir åpent og nydelig

Rådhuspassasjen skal tidsreise tibake til 1939. På sensommeren om to år skal passasjen gjenåpne slik den opprinnelig fremsto for 85 år siden.

Publisert

Rådhuspassasjen strekker seg mellom Olav Vs gate 6 og Fridtjof Nansens plass nr. 2, rett ved Rådhuset. Nå skal den rehabiliteres fullstendig og bringes tilbake til slik den opprinnelig fremstod da passasjen ble oppført i 1939.

– I dag er Rådhuspassasjen lukket med et glasstak, og hele bygget har blitt ombygd og påbygd opp gjennom årene. Nå har vi landet på noe som blir veldig fint, og som bringer passasjen tilbake til den originale sjarmen, sier Sara Zahl, distriktssjef for Skanska sin satsing på rehabiliteringsprosjekter i Oslo.

Glasstaket skal bort, og mange tiår med endringer i passasjen skal skrelles vekk til det opprinnelige uttrykket fra slutten av 1930-tallet.

Åpnes opp til himmelen

– Rådhuspassasjen åpnes opp til himmelen, og får forretninger og servering. Det skal plantes trær, og hele indre gårdsrom får en rustrød murpuss i paletten som var der opprinnelig. De opprinnelige vinduene var i eksotisk tre. Bygget skal få trevinduer som behandles slik at det blir likt det opprinnelige uttrykket, forteller Zahl til VårtOslo.

Hun legger til at Skanska skal fjerne steinplatene på en av fasadene og tilbakeføre til den originale murpussen, mens fasaden mot Fridtjof Nansens plass foran Rådhuset er fredet og skal restaureres.

Dette forsvinner: Slik så Rådhuspassasjen ut frem til i vinter. Nå er Skanska godt i gang med rehabiliteringen, og taket åpnes i disse dager. Rådhuspassasjen skal tidsreise tilbake til 1939.

Lover et vakkert byrom

Skanska gjennomfører rehabiliteringen på oppdrag for Nordea Liv, som eier bygget som passasjen passerer gjennom.

– Prosjektet vil skape et vakkert byrom som bidrar til å binde Fridtjof Nansens plass sammen med Olav V’s gate, og bidrar til å åpne plassen foran Rådhuset ytterligere mot omgivelsene. Samtidig blir det etablert flere nye kontorplasser i bygget, sier Nils Arne Gundersen, daglig leder i Nordea Liv Eiendom, i en pressemelding.

Skanska skal rehabilitere hele bygget. 

– Konstruksjonen har ikke blitt behandlet godt opp gjennom tidene. Nå får vi den opp til dagens standard og gjennomfører mye forsterkningsarbeid. Nordea Liv investerer for å få bygget slik at dette blir bra, og med dagens øvre standard i forhold til miljø og energi, sier Zahl i Skanska.

Ville stenge Rådhuspassasjen permanent

Nye kontorer er en sentral del av planene for Nordea Liv, og i begynnelsen av prosjektprosessen helt tilbake i 2017 ønsket de å permanent stenge Rådhuspassasjen for folk flest som en del av prosjektet, meldte VårtOslo samme år

Sara Zahl, Skanskas distriktssjef for rehabilitering, ombygg og tilbygg i Oslo.

Det falt ikke i god jord hos blant annet Byantikvaren og Plan- og bygningsetaten.  – Det blir som å stenge av en gate, sa daværende byantikvar Janne Wilberg.

Åtte år senere er altså planene for Rådhuspassasjen like totalforvandlet som passasjen blir.

– Dette blir åpent og nydelig! Vi har jobbet med å imøtegå byantikvaren og andre aktører, og basert på tilbakemeldingene har vi gjort om på prosjektet. MAD arkitekter står bak prosjektløsningen og har brukt mye tid på å forske på hvordan Rådhuspassasjen og bygget fremsto i begynnelsen. Det er noe byantikvaren er veldig fornøyd med, sier Zahl i Skanska.

– Komfortable og trygge

Gundersen i Nordea Liv Eiendom er svært fornøyd med at prosjektet endelig er i gang etter den lange utrednings- og søknadsprosessen, som altså strekker seg helt tilbake til 2017.

Han uttaler at de sammen med Skanska, Malling & Co, MAD arkitekter og en lang rekke rådgivere har utformet det han kaller et fantastisk kontorbygg i det historisk viktige området rundt rådhuset. 

– Nordea Liv er komfortable og trygge med å gi byggeoppdraget til Skanska og gleder seg til å overta et ferdig rehabilitert bygg i 2026, sier Gundersen.

– Et løft for området

Rådhuspassasjen har høye miljøambisjoner og skal sertifiseres til BREEAM NOR Excellent 6. BREEAM er en miljøsertifisering som brukes for å fremme miljøvennlig design, konstruksjon og drift av bygninger.

Det er et komplekst prosjekt som Skanska har jobbet sammen med Nordea Liv for å utvikle og optimalisere i cirka to år, forteller Skanska. Kontrakten er på 451 millioner kroner og er en totalentreprise. Prosjektet er på cirka 10.000 kvadratmeter.

– Vi er glade for å få tilliten til å gjennomføre dette komplekse prosjektet. Det vil bli et løft for området og er et spennende og utfordrende rehabiliteringsprosjekt som både fornyer og forskjønner et flott område i Oslo, sier Skanskas Sara Zahl.

Powered by Labrador CMS