Brann i Urtegata. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Nasim våknet fra nattskiftet med røyk som sev opp fra gulvet. Full brann i Urtegata på Grønland

Det er høy varme og kraftig røyspredning fra gården i Urtegata 48a på Grønland. Tre personer er lettere skadd. Sannsynligvis var det fra et snekkerverksted brannen begynte.

– Det er en fullt utviklet brann i et lokale i første etasje. Vi har mye ressurser på plass: 11 biler og 32 mann, siden vi er redde for at brannen kan spre seg oppover i etasjene, sier Niklas Helgstrand, vakthavende stabssjef i Oslo brann- og redningsetat, til VårtOslo.

Foto: Tarjei Kidd Olsen

Politiet har evakuert åtte personer, og brannvesenet har gjort et grovsøk i hele bygget og ikke funnet flere folk. Oslo brann- og redningsetat jobber nå for å unngå spredning.

Sev røyk opp fra gulvet

Nazim Hussein har bodd i andre etasje i bygården siden 1992, rett over der brannen sannsynligvis startet. Først skjønte han ikke hva som pågikk.

– Jeg hadde jobbet nattskift og lå og sov da brannen startet. Plutselig gikk brannalarmen og det kom smårøyk fra gulvet under. Jeg ble litt stresset. Så kom hun nye i etasjen over løpende ned og sa at det kom røyk ut fra vaskemaskinen hennes. Vi løp sammen opp, men oppfattet raskt at det ikke var vaskemaskinen som brant. Så, etter to minutter, hørte vi brannvesenet komme. Da var det røyk i alle tre etasjene, forteller Nazim.

Ambulansepersonell tar hånd om en beboer i Urtegata. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Hussein løp ut fra leiligheten. Da så han at det brant i det som før var et butikklokale, som nå er et hobbyverksted. Kort tid etter kom brannvesenet ut med Jimmy og Julie, nymfeparakittene hans i fuglebur.

Brannmennene redder nymfeparakittene Jimmy og Julie fra å dø i brannen i Urtegata. Foto: Tarjei Kidd Olsen

– Jeg kjente en veldig sterk varme slå mot siden på ansiktet mitt da jeg løp ut hovedinngangen.

Kort tid etter slo flammene gjennom gulvet fra 1. etasje og inn i leiligheten til Nazim.

Tre stykker lettere skadd

– Det er lettere skader på tre stykker som har fått i seg røyk og som har blitt kjørt til legevakta, sier innsatsleder i politiet, Rune Hundere.

Innsatsleder i politiet, Rune Hundere, ser ikke noen sammenheng mellom alle brannene i dag og i går kveld. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Han ser ikke brannen i sammenheng med noen av de andre brannene i dag og i går kveld.

– Fortsatt kommer det ut røyk og damp, men vi ser ikke at det er noen spredningsfare. Akkurat nå jobber brannvesenet med etasjeskillerne, slik at brannen ikke skal fortsette oppover i bygget, sier Hundere.

Det var klokke 10.34 brannvesenet fikk melding om brannen. Ifølge Niklas Helgstrand er slike gårder, bygd på 1890-tallet vanskelige å slukke, siden det er mange tak, påbygg og elektrisk anlegg i bygningsmassen.

Han kjenner foreløpig ikke til årsaken til brannen.

Redningsmannskap utenfor brannen i Urtegata 48A. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Fire større branner det siste døgnet

Oslo brann- og redningsetat har hatt et ekstremt travelt døgn. Fire, større branner har pågått siden i går kveld.

I Guldbergs vei 27, på Skøyen, brant en gammel sveitservilla ned. Bygget var under rehabilitering og ingen personer ble skadd.

I Guldberbsvei 27 brant en sveitservilla helt ned i går kveld. Foto: Emilie Mejlænder

I Hasleveien 4 ved Carl Berner brant en eldre trevilla fullstendig ned i morges. Brannvesenet slet med å få kontroll over den kraftig brannen.

I Stjernemyrveien 27 på Haugerud brant det i en leilighet mandag kveld. En kvinne ble kritisk skadd i brannen og døde senere.

I Gabels gate på Frogner i ettermiddag var det en mindre leilighetsbrann. En kvinne i 50-årene ble kjørt til Ullevål med alvorlige brannskader i ansiktet.

— Når det blir så kaldt skjer det noe både med bygningsmassen og menneskene. Vi fyrer mer, passer ikke så godt, rør fryser, sier Niklas Helgstrand.

 

Brannen i Urtegata 48A
Brannen i Urtegata 48A
Brannen i Urtegata 48A
Brannen i Urtegata 48A
Brannen i Urtegata 48A
Brannen i Urtegata 48A
Brannen i Urtegata 48A
Powered by Labrador CMS