� Ring gjerne forsikringsselskapet før du ringer oss ved flomskader i eget hjem, sier fungerende informasjonssjef i oslo brann- og redningsetat Sigurd Folgerø Dalen. Foto: André Kjernsli
Vi svir maten som aldri før. Daglig må brannvesenet rykke ut til tørrkokte kjeler og brente pizzaer
� Det er lite som skal til for å hindre tørrkok, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen.
"Alle nødetater er på vei til en bolig hvor det meldt om røyklukt". "Her var det ingen hjemme. Vi har reddet en ihjelsvidd pizza".
Slik lyder Twitter-meldingene fra Oslo brann- og redningsetat stadig oftere. I fjor måtte brannkonstablene her i byen rykke ut til i alt 485 tørrkok. En økning på elleve prosent fra året før.
— I gjennomsnitt kjører vi på ett eller to tørrkok om dagen. Spesielt er det travelt rundt måltidstidspunkt og på nattestid i helgene, forteller branninspektør Sigurd Folgerø Dalen til VårtOslo.
Erfaringsmessig er det to grupper som skiller seg ut når det gjelder å skape tørrkok-situasjoner. Eldre som glemmer at de har mat på komfyren og unge mennesker som kommer hjem etter en fuktig kveld på byen og sovner fra nattmaten. Ifølge Folgerø Dalen gir ikke dette hele bildet av problematikken.
— Hvem som helst kan være uheldig. Det kan like gjerne gjelde kvinner i ammetåka eller unger som lager mat når de kommer hjem fra skolen, som de mer tradisjonelle gruppene som står bak utrykningene, sier branninspektøren.
Matlaging med kjeler og panner på komfyrtoppen er den største årsaken til tørrkok. I de fleste tilfellene var det også folk hjemme da uhellet fant sted. Ved kun en av fem utrykninger var det ingen hjemme da brannvesenet kom fram.
Enkelt å sikre seg
I lys av den stadige økningen i antallet tørrkok, går nå brann- og redningsetaten ut og minner folk på hvor enkelt det kan være å sikre seg mot slike hendelser.
— Installerer du en komfyrvakt på kjøkkenet ditt, har du en billig forsikring mot å svi maten. Dette er noe alle husstander i dag burde ha, sier Folgerø Dalen.
Han viser til at alle boliger oppført etter 2010 er lovpålagt å være utstyrt med komfyrvakt. For eldre boliger er det valgfritt. Det finnes flere typer komfyrvakter. Fra de mer avanserte som monteres i i boligens sikringsskap til enklere modeller som monteres rett på komfyren. De billigste typene koster rundt 1500 kroner.
— Det er opp til hver enkelt å finne den løsningen de ønsker. Uansett er dette en billig og god investering i ens eget og familiens liv.
Den totale statistikken fra Oslo brann- og redningsetat for 2018 viser at etaten med stort og smått løste 18.834 oppdrag. Av disse var 14.698 utrykninger med én eller flere brannbiler til melding om mulig brann.
— I fjor kjørte vi i snitt på 40 utrykninger hver eneste dag. Av disse var 24 falske alarmer, forteller Folgerø Dalen.
Flere branner på balkongen
En ny branntrend ble i løpet av fjor sommer mer og mer synlig i hovedstaden. Utendørs branner på balkonger og terrasser viste en eksplosiv økning og ligger nå på tredje plass på statistikken over steder branner starter. På første og andre plass ligger henholdsvis kjøkkenet og stua.
— Det er tydelig at miljøendringene er i ferd med å gi oss en ny utfordring. Fjorårets varme og tørre sommer gjorde at sigaretter lettere antente tørre blomsterkasser. Dette vil vi kanskje se mer til i framtiden, mistenker branninspektøren.