Brannmannskapene i Oslo har hatt en svært travel uke. Foto: Oslo brann- og redningsteat
Brannmannskapene i Oslo har hatt en svært travel uke. Foto: Oslo brann- og redningsteat

Travel brannuke i Oslo – fem større branner

Publisert Sist oppdatert

I alt fem ganger måtte brannmannskapene i Oslo rykke ut til større branntilløp. I tillegg kom flere utrykninger til såkalte tørrkok.

Siden nyttår har det vært uvanlig mange branner i hovedstaden. I forrige uke toppet det seg med fem større branner på en uke.

— Fire av brannene var i bolighus. Heldigvis ble alle beboerne evakuert uten at noen ble skadet, sier branninspektør i Oslo brann- og redningsetat, Sigurd Folgerø Dalen.

Samtlige branner på nattestid

Brannene fant alle sted på nattestid, noe som forvansker slukke- og evakueringsarbeid.

— Det er spesielt utfordrende å få folk ut av brennende bygninger når brannene oppstår på nattestid, da folk som oftest sover og ikke merker at de får i seg den svært giftige brannrøyken. Derfor er det helt essensielt at alle sørger for at de har fungerende røykvarslere, slik at de vekkes og kan komme seg ut av det brennende bygget før røyken dreper, sier Folgerø Dalen.

Hele taket forsvant på Mortensrud

Mest dramatisk var brannen i et rekkehus på Mortensrud natt til mandag. Her ble en leilighet totalskadet, og brannvesenet måtte fjerne hele taket.

Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen. Foto: Oslo brann- og redningsetat
Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen. Foto: Oslo brann- og redningsetat

— Det var relativt dramatisk, og vi hadde på det meste ti biler i arbeid, forteller Folgerø Dalen.

Boliger på St. Hanshaugen, Bryn og Ekeberg ble også herjet av brann i forrige uke, i tillegg til en restaurant i Nydalen Allè.

— Travelt etter nyttår

Brann- og redningsetaten har også rykket ut en rekke ganger til tørrkok, svidde pizzaer og tørrkokte kjeler, hvor folk rett og slett glemmer eller sovner fra mat på komfyr eller i stekeovn.

— Vi ser dessverre at vi stadig kjemper en vanskelig kamp for å få bukt med antallet tørrkok. Det er tydeligvis vanskelig å nå ut til folk selv om vi legger mye innsats i å informere og drive holdningsskapende arbeid, sier han.

Han ber folk som absolutt må lage seg mat på nattestid være svært oppmerksomme og gjerne installere en «komfyrvakt».