Oslo kommune foreslår øremerket 24,5 millioner kroner til Klimahuset i Botanisk hage ved Naturhistorisk museum. Midlene skal gå til klimakommunikasjon for barn og unge og til å utdanne klimaambassadører i skolen de neste fire årene.
Bakgrunnen er kunnskapen om klimagasser og global oppvarming. Senest denne uken offentligjorde FNs klimapanel en ny rapport som viser at verdens klimautslipp må kuttes med hele 45 prosent innen 2030, hvis vi skal ha en rimelig sjanse til å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.
– Vi vet hva som kan skje
– Vi er den første generasjonen som virkelig vet hva som kommer til å skje dersom vi ikke kutter klimautslippene raskt, og det har vi fått en forsmak på i år med den ekstremt varme sommeren. Jeg er derfor veldig glad for dette samarbeidet med Naturhistorisk museum. Å gjøre Oslo til en utslippsfri by er et stort fellesprosjekt hvor vi må ha med oss hele byen, sier miljøbyråd Lan Marie Berg.
Huset vil gi rom til forskningsbaserte utstillinger, foredrag, filmer, debatter og opplevelser knyttet til klima og klimaendringer. Målet er at de besøkende skal motiveres til mer bærekraftige holdninger og handlinger.
– Avtalen om Klimahuset vil være ryggraden i vårt arbeid med formidling, sier Tone Lindheim, direktør ved Naturhistorisk museum.
Fakta om Klimahuset
Byggestart for det nye huset skjer i november 2019. Offisiell åpning blir allerede i februar 2020. En forsiktig åpning skjer rett før jul i 2019. Huset er på 650 kvadratmeter og skal ligge i Botanisk hage på Tøyen
Bygget er finansiert av Jens Ulltveit-Moe med en gave på 70 millioner kroner. Drift og formidling av utstillingene er basert på bidrag frå Sparebankstiftelsen, Statkraft og OBOS. Universitet i Oslo vil være eier av bygget.