Vinmonopolet stanser salg av produkter fra israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Nå får du ikke kjøpt dette på Vinmonopolet lengre

Vinmonopolet stanser alt salg av vin fra israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden og Golanhøydene. Vinimportøren Ewine mener dette kan være ulovlig.

Publisert

– Vinmonopolet legger regjeringens tydelige fraråding til grunn, og Vinmonopolets styre har fredag morgen besluttet å stanse distribusjon og salg av produkter fra israelske bosetninger med umiddelbar virkning, sier administrerende direktør Elisabeth Hunter i Vinmonopolet til NRK

Dermed vil ett produkt fra den okkuperte Vestbredden og fem produkter fra Golanhøydene forsvinne fra Vinmonopolets hyller og nettside. 

Butikker som har disse produktene på lager, vil fjerne dem fra hyllene sine, opplyser Hunter.

Vinmonopolet har et titalls utsalg i Oslo spredt over hele hovedstaden.

Til Vårt Land opplyser hun at kunder som har bestilt vin og venter på levering, ikke vil få disse utlevert. Hvis noen angrer på kjøp av vin fra de berørte områdene, kan de levere dem tilbake.

Ett av mange tiltak

Regjeringen gikk torsdag ut og frarådet norske bedrifter å drive handel med ulovlige israelske bosetninger. Flere vestlige land, blant dem USA, har iverksatt tiltak mot bosetningene, som innreiserestriksjoner og frys av midler som tilhører voldelige bosettere.

Israelske bosetninger i okkuperte områder strider mot den fjerde Genèvekonvensjonen der det i artikkel 49 heter at «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes». Dette har blitt slått fast av FN flere ganger.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) understreket torsdag at bedriftene selv må bestemme hva de gjør, også Vinmonopolet.

– Det må de vurdere. Både offentlige og private bedrifter har et selvstendig ansvar og må evaluere om de bidrar og må trekke seg ut av dette, sa han.

– Kan skape presedens

Daglig leder Christian Helsvig i Ewine, som importerer vinen med opprinnelse fra Vestbredden, mener polets beslutning kan være ulovlig.

– Min kritikk er ikke rettet mot Vinmonopolet, de skvises litt imellom her. De skal opprettholde likebehandlingsprinsippet, men presses av en regjering som har sin agenda, sier Helsvig om Vinmonopolets beslutning.

Han mener det er usikkert om polet faktisk kan utestenge produkter på denne måten. Han påpeker at grunnlaget for utestengelsen er et råd fra utenriksministeren, ikke en lovendring.

– Det blir interessant å se hva slags presedens denne saken skaper, sier han.

– Palestinsk vinbonde

Ewine leverer én vin som rammes av utestengelsen.

– Det er synd at Espen Barth Eide skal diktere hva næringslivet skal gjøre og hva folk skal mene. Vår vin er produsert av druer dyrket av en palestinsk vinbonde på Vestbredden som selger råvarene til en israelsk vinmaker i Israel. Et sånt samarbeid i regionen bør regjeringen oppmuntre til, ikke advare mot, sier Helsvig til NTB.

Importøren kan fortsatt selge til restauranter fordi dette foregår utenom Vinmonopolet.

Amnesty: Riktig retning

Amnesty International hadde klare forventninger før Vinmonopolets avgjørelse.

– Vi forventer at Vinmonopolet og alle andre som fører varer fra bosetninger, stopper all handel med bosetninger fra og med i dag, sa generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge til Vårt Land torsdag.

Han mener regjeringens fraråding er et skritt i riktig retning.

– Men å handle med bosetninger er ulovlig, så forbud er eneste riktig linje her, sa han.



Powered by Labrador CMS