Oslohotellene Plaza og Bristol får ikke lenger lov til å trekke en prosentandel av tipsen gjester gir ansatte.
Oslohotellene Plaza og Bristol får ikke lenger lov til å trekke en prosentandel av tipsen gjester gir ansatte.

Hotellansatte ved Plaza og Bristol vant rettssak om egen tips

Etter å ha tapt i tingretten vant arbeidstakerne ved oslohotellene Plaza og Bristol ankesak. Arbeidsgiver kan ikke lenger trekke i tipsen. — Seieren får stor betydning for alle hotell- og restaurantansatte, mener advokat.

Publisert

— Hotellene har trukket omtrent 10,5 prosent av tipsen til arbeidsgiveravgift. Oslo Plaza Hotel har trukket 10 prosent til administrasjon, mens hotel Bristol har trukket 5 prosent, sier Parat-advokat Grete Dieserud.

Parat gikk til sak for sine medlemmer på Oslo Plaza Hotel. Det samme gjorde Fellesforbundet for sine medlemmer på Hotel Bristol.

Må rapportere tips som skattepliktig inntekt

I Oslo tingrett tapte de ansatte saken i fjor sommer. Men nå har Borgarting lagmannsrett gitt arbeidstakerne rett. Hotellene kan ikke lenger foreta trekk i tipsen de ansatte mottar.

Spørsmålet som ble avgjort i Borgarting lagmannsrett var om arbeidsgiverne hotellene Bristol og har rett til å foreta trekk i de ansattes tips for å dekke papirarbeidet, som kreves for å rapportere tips inn som skattepliktig inntekt.

Lagmannsretten har nå kommet frem til at hotellene ikke har rett til å foreta trekk i tips tilknyttet arbeidsgiveravgift og administrative kostnader.

— Stor betydning for hotell- og restaurantansatte

— Ifølge dommen kan ikke hotellene beholde disse pengene i kraft av den såkalte styringsretten, slik hotellene har gjort siden 2019, sier Grete Diserud i en pressemelding fra Parat.

Bakgrunnen for saken er lovendringen som trådte i kraft 1. januar 2019. Denne endret arbeidsgivers plikter å innberette tips de ansatte mottar på jobb.

Før denne lovendringen hadde ikke arbeidsgivere formelle plikter knyttet til tips de ansatte får.

Det er uklart hvorvidt Plaza og Bristol vil forsøke å anke dommen fra Borgarting lagmannsrett videre til Høyesterett.

— Blir dommen stående vil den få stor betydning for alle ansatte i hotell- og restaurantbransjen i Norge, sier Dieserud.

Viktig del av lønnen for mange

Servitørene på Hotel Bristol er de som hadde størst tipsinntekter, på omtrent 75.000 kroner per år for servitører i full stilling.

— Konsekvensene av trekkene for disse ansatte utgjør omtrent 11.600 kroner i året, sier Parat-advokaten.

Dieserud sier hotellene nå er dømt til å tilbakebetale beløpene som tidligere er trukket.

— Dommen fra lagmannsretten er enstemmig og for mange av våre medlemmer er dette mye penger, sier hun.

Powered by Labrador CMS