Det gamle Munchmuseet på Tøyen kan i framtiden bli en viktig kulturarena for barn og unge. Foto: Aktiv i Oslo / flickr.com
Det gamle Munchmuseet på Tøyen kan i framtiden bli en viktig kulturarena for barn og unge. Foto: Aktiv i Oslo / flickr.com

Hva skjer med Munchmuseet når Munch flytter ut? Flere kommunale etater vil gjerne ta over museumslokalene

Flere kommunale virksomheter strides nå om de attraktive lokalene til Munchmuseet fra 2021. Kulturetaten, bydel Gamle Oslo og Boligbygg har alle meldt inn ulike ønsker. Sjekk ut hva de ser for seg.

Publisert

Fra 1. januar 2021 er det planlagt at det nye Munchmuseet skal være på plass i det mye omtalte Lambda-bygget i Bjørvika. Da vil også dagens museumsbygg på Tøyen stå tomt. Jakten på hva museumsbygget skal brukes til er nå godt i gang.

Nylig kom eiendoms- og byfornyelsesetaten med en rapport om hvilke behov som er meldt inn fra statlige og kommunale interessenter for etterbruken av lokalene. Oversikten viser at det fra kommunalt hold er sterk interesse for å benytte lokalene.

1. Kulturetaten vil ha kulturskole og lager

Kulturetaten er en av de kommunale etatene som har sine øyene på lokalene ved Tøyenparken. Etaten ønsker å gjøre det gamle museumsbygget om til en kulturstasjon for barn og ungdom. Blant annet ser de for seg plass til Oslo Kulturskole.

— En ny kulturstasjon på Tøyen vil ha hovedvekt på visuell kunst og musikk. Det eksisterende museumsanlegget tillater både undervisning, produksjon, lagring og formidling. Kulturstasjonen vil være byomfattende, men samtidig bidra til å styrke det lokale kulturtilbudet for ungdom. Da kulturskolen er et ettermiddags- og kveldstilbud, vil det bidra til å skape et mer opplevelsesrikt byrom også etter skoletid, skriver etaten i henvendelsen til eiendoms- og byfornyelsesetaten.

Kulturetaten i Oslo ønsker å flytte Oslo Kulturskole til det gamle Munchmuseet på Tøyen. Illustrasjonsfoto: Bamble kulturskole / flickr.com
Kulturetaten i Oslo ønsker å flytte Oslo Kulturskole til det gamle Munchmuseet på Tøyen. Illustrasjonsfoto: Bamble kulturskole / flickr.com

Nytt magasin for kommunens kunst

Kulturetaten ser for seg produksjonslokaler for profesjonelle kunstnere innen musikk og billedkunst i lokalene. Men også muligheten til å flytte kommunens kunstsamling inn her.

— Kunstsamlingen har behov for større og bedre tilrettelagte arealer for oppbevaring og konservering. Museumsanlegget er velegnet for å utforme en samlet løsning for magasin, verksted og formidling, mener etaten.

2. Bydelen ønsker aktivitetshus for ungdom

Også bydel Gamle Oslo er en av interessentene til museumslokalene. Programkontoret i bydelen ser for seg at lokalene kan brukes til en lang rekke aktivitetstilbud for barn og unge. Blant annet ser de for seg:

• Et kreativt sted for ungdom, til inspirasjon, studier og opplæring
• Et sted der myndighetene kan benytte ungdom som erfaringskonsulenter og i medvirkning
• Et trygt sted for jenter for å lære seg nye aktiviteter og utvikle selvtillit
• Lokaler til sportskafe, foredragssal og alkoholfrie arrangementer
• Lesesal for videregående elever og studenter
• Kino for både uavhengige og kommersielt drevet filmmiljøer
• Et sted for kreativ utfoldelse (Maker space)
• Vitenarena
• Barnemuseum

Bymiljøetaten støtter aktivitetshus

Idrettssekretariatet i bymiljøetaten støter planene om et slikt aktivitetshus.

— I Gamle Oslo er det en høy andel barn som lever i familier med vedvarende lavinntekt. Flere lokale initiativ har vokst frem for å imøtekomme barn og unge som vokser opp med dårligere forutsetninger for å bli aktive i idretten og friluftslivet.

En mulig lokasjon for et permanent tilbud kan være en ombygging av Munchmuseet til aktivitetsformål, mener idrettssekretariatet.

3. Boligbygg vil ha senter for pasienter

Også Boligbygg har meldt sin interesse. De ser for seg å bygge 25 leiligheter og et dagsenter for pasienter med kognitiv svikt på eiendommen. Behovet for slike boliger er stort både i bydel Gamle Oslo og i bydel Grünerløkka.

— Boligbygg mener beliggenheten med tanke på boliger for personer med kognitiv svikt er meget god. Dette fordi det er kort vei til det meste av servicetjenester og fordi Botanisk hage ligger i umiddelbar nærhet, skriver Boligbygg.

Byrådsavdeling for næring og eierskap vil ta stilling til veien videre når de får gjennomgått rapporten fra eiendoms- og byfornyelsesetaten.

Powered by Labrador CMS