De forlatte byggene i byen

I 12-tida ble ungdommene kastet ut av plankehuset på Rodeløkka. Foto: Hans Comtet

De unge boligokkupantene kastes ut av Tromsøgata 8 på Rodeløkka

— Vi støtter dere 100 prosent sa Rodeløkka-naboene da en gjeng engasjerte ungdommer okkuperte det kommunale trehuset i Tromsøgata. I dag kastet politiet dem ut, på bestilling fra Boligbygg.

Ved buede brosteinsgater og trange, sjarmerende smug ligger Tromsøgata 8. Her bestemte en gjeng proaktive ungdommer seg i forrige uke for å fylle det tomme kommunale trehuset med sjel.

Tirsdag ettermiddag i 12-tida var det på plass både politibiler og en mengde politifolk foran trehuset. Nå er ungdommene kastet ut.

De forlatte byggene i byen:

  • Oslo har større befolkningsvekst enn andre kommuner og et økende behov for arealer. Allikevel har byen mye tom bebyggelse. 70 av disse er kommunale. I bydelene finnes et aktivt naboskap med gode idéer og frivillige ressurser, men mange opplever det som vanskelig å trenge gjennom med egne forslag.
  • I denne serien ønsker vi å sette lys på byens tomme bygg, hva de betyr for nærmiljøet og hvorfor de står tomme.
  • Serien er støttet av Fritt Ord.

— På bestilling fra namsfogden har vi nå sørget for å kaste ut ungdommene, forteller en representant fra oslopolitiet til VårtOslo.

Tromsøgata 8:

  • Trehuset i Tromsøgata 8 fra midten av 1800-tallet er kommunalt og eies av Boligbygg
  • Huset har stått tomt siden 2017, da det boligsosiale tilbudet "Ungbo" ble avviklet.
  • Ifølge Boligbygg er kostnadene forbundet med oppussing idag for store til at man kan ta det i bruk.
  • Fredag ettermiddag okkuperte en gjeng ungdommer huset med en fredelig beskjed til naboene.
  • Planer om å skape en byøkologisk hage og et kreativt verksted ble idag avbrutt, da ungdommene ble kastet ut av Politiet på vegne av Boligbyggs bestilling.
  • Boligbygg planlegger å legge huset ut for salg på det åpne markedet så fort som mulig

Ville lage verksted og byøkologisk hage

Torsdag ettermiddag tok en gjeng unge voksne seg fredelig inn i det gamle trehuset i Tromsøgata. Deretter tok de en runde rundt i nabolaget for å hilse på naboene.

— Ettersom vi ønsker å lage et positivt og åpent tilbud for nærmiljøet i form av grønnsakshage, atelier og gjenbruksverksted, så er det veldig viktig for oss at naboene vet hvem vi er. Derfor gikk vi rundt i nabolaget og delte ut flyers med informasjon og hilste på folk, forteller en av okkupantene, Aron, til VårtOslo.

Ifølge Trygve, en av de andre i gjengen, var de fleste vennlig innstilt overfor aksjonen.

En velformulert og vennlig beskjed ble delt ut til alle naboene av okkupantene. Foto: Camilla Hammergren

— Det var generelt ganske god respons, og det var til og med noen som inviterte meg inn på middag, så det virker som folk er ganske positive, forteller han.

Nabolaget: — Velkommen skal dere være!

I løpet av den korte tiden i boligen ble rommene fylt med varme og engasjement. Foto: Kamilla Kvamme

Camilla Hammergren og Trude Rebekka Rortveit, to av husets nærmeste naboer, var svært innstilt på de positive planene til ungdommene.

— Jeg er veldig glad for at huset blir tatt i bruk, og støtter okkupantene 100 prosent, sier Rortveit til VårtOslo da ungdommene nettopp hadde tatt seg inn i boligen.

Hammergren, som også bor vegg i vegg med det kommunale trehuset, gledet seg i tillegg stort til en felles grønnsakshage.

— Det er mange i nabolaget her som ønsker seg slike byøkologiske prosjekter og som har snakket om det. Men det er ikke alle som har ressurser eller tid til å sette det i stand selv, så det hadde vært fantastisk om disse ungdommene kan skape dette, sier hun til VårtOslo.

Boligaktivist Pedersen: — Smart å samarbeide

På badet hang en uformell hyllest til kongen og dronningen. Foto: Kamilla Kvamme

Den velbevandrede boligaktivisten og samfunnsengasjerte Tøyenbeboeren, Ole Mikal-Yong Pedersen, mener okkupasjonen var et uttrykk for en negativ boligutvikling i byen. 

— Dette viser at Oslo fortsatt har et udekket akutt boligbehov hos unge voksne. Her har Boligbygg en unik mulighet til å hjelpe beboerne inn i en stabil bosituasjon og hjelp til å ta vare på et flott hus, sier han, og påpeker at det er på høy tid at man tar i bruk lokale ressurser.

— Samfunnsøkonomisk ligger det store besparelser her. Jeg, og helt sikkert mange andre, bistår mer enn gjerne Boligbygg med å få til en god prosess og dialog med beboerne.

Boligaktivist og samfunnsengasjert Tøyen-beboer, Ole Mikal Yong-Pedersen, mener det er på høy tid at kommunen tar i bruk lokale ressurser. Foto: Olav Helland

Har samarbeidet med okkupanter før

— Vårt mål nå er å få en leiekontrakt med en lav husleie mot at vi drifter huset selvstendig og tilbyr positive aktiviteter til byen og nærområdet, sa Aron til VårtOslo søndag kveld. 

I både Enebakkveien 37 på Vålerenga og Ormsundveien 14 på Bekkelaget har Oslo kommune tidligere vedtatt å inngå i et samarbeid med okkupanter for å lage byøkologiske prosjekter.

Her skulle hagen fylles med grønnsaker og matplanter. Foto: Kamilla Kvamme

Boligbygg: — Ikke kontaktet oss

Men i Tromsøgata 8 vedtok i stedet Boligbygg, som står som eier av huset, å få ungdommene ut så raskt som mulig. 

For å bedre brannsikkerheten, gikk ungdommene til innkjøp av branntepper og brannslukkingsapparater. Foto: Kamilla Kvamme

— Så langt vi har bragt på det rene, gjorde ikke personene, som tok seg inn ulovlig, noe forsøk på å kontakte Boligbygg. Verken med tanke på mulig leie eller samarbeid, sier kommunikasjonssjef i Boligbygg, Kristin Øyen, til VårtOslo.

Men ifølge Namsfogden var beslutningen om utkastelse allerede klar forrige fredag.

— Oslo byfogdembete kom med en kjennelse allerede 7. februar hvor det sto at ungdommene skulle fravike fra eiendommen umiddelbart. Det er huseieren Boligbygg som har begjært en slik utkastelse, sier Namsfogden til VårtOslo. 

Skal legges ut for salg

Dersom ungdommene forsøker å innta huset igjen, vil de bli tatt for innbrudd. Ifølge Lovdata kan dette medføre bot og fengsel i inntil ett år.

I en e-post til VårtOslo informerer Boligbygg samtidig om at huset vil legges ut for salg.

— I utgangspunktet ønsker Boligbygg å legge bygget ut for salg i det åpne markedet så raskt som mulig, slik at bygget igjen blir tatt i bruk, skriver Kristin Øyen.

Aron og resten av gjengen er i mellomtiden svært skuffet over hvordan boligforvalteren drifter eiendommene sine.

Boligbygg: — Mulig med samarbeid

— Vi mener det er feil at boligsosiale tilbud skal drives med tanke på profitt, i stedet for å hjelpe det stadig økende antallet folk som sliter som følge av økte bolig- og leiepriser, sier Aron.

Ifølge Boligbygg er det ikke noe som står i veien for å samarbeide om kortsiktige prosjekter dersom naboer eller andre tar kontakt på forhånd.

— Boligbygg er positive til at disse ønsker å drive hage, verksted eller andre aktiviteter i bygget, sier Øyen.

Her kunne ungdommene gå inn uten problemer i det som beskrives som en fredelig og vel mottatt okkupasjon av nabolaget. Foto: Kamilla Kvamme

Les om flere av De forlatte byggene i byen.

Powered by Labrador CMS