Gry og Marit fra Boligbygg på besøk hos beboer i Sofienberggata 7, Bente Meland. Foto: Boligbygg

Boligbygg skal totalrehabilitere en kommunal boliggård på Grünerløkka

Gry Martnes og Marit Nilssen har som oppgave å fortelle beboerne at de må flytte ut i en periode når Boligbygg rehabiliterer. 

Fakta om prosjektet:

  • Sted: Sofienberggata 7, på Grünerløkka
  • Byggeår: 1979
  • Antall leiligheter: 164 (når prosjektet er ferdig vil det være 168 leiligheter)
  • Oppstart i 2017
  • Ferdig i slutten av 2019

— Jeg fikk jo først litt panikk, sier beboer Bente Meland. Martnes og Nilssen fra Boligbygg er på besøk for å informere om oppussingen av gården og om at Bente Meland og de andre i gården må flytte ut midlertidig mens Boligbygg pusser opp.

Kort om prosjektet:

Total rehabilitering av bygården, både innvendig og utvendig, fordelt på fem entrepriser. Dette innebærer ny fasade, nytt tak og opprustning av bakgård, våtromsrehabilitering i alle leiligheter, utskiftning av heiser og elektrisk anlegg, omgjøring av boder til fire nye leiligheter, samt brannsikring og sprinkling av eiendommen. Mens arbeidet pågår bor leietakerne i erstatningsleiligheter andre steder i byen.

— La oss ta alt fra starten, sier Martnes.

Boligbygg forvalter og leier ut Oslo kommunes kommunale boliger. En av disse befinner seg i Sofienberggata 7, og skal i løpet av året begynne med stortstilt rehabilitering. Fornyingen av gården vil koste over 250 millioner kroner, og blir foretakets største selvinitierte rehabiliteringsprosjekt noen sinne.

Setter beboerne først

I boligene skal det blant annet legges nye bad, det gamle elektriske anlegget skal skiftes ut, og det skal settes inn nytt ventilasjonsanlegg. I tillegg skal fasade, tak og bakgård pusses opp, det skal settes inn nye heiser og bygges fire nye leiligheter i gården som i dag har 164 leiligheter. Brannsikkerheten skal også bli bedre.

I slike prosjekter er beboerne blant de aller første som får vite om planene. Martnes og Nilssen fra Boligbygg besøker en og en leilighet i hver av oppgangene, forteller om hva som skal skje og svarer på spørsmål.

— De fleste tar det heldigvis pent og godtar at de må flytte ut i en periode, forteller Martnes i en pressemelding fra Boligbygg.

De to kartlegger også hvilke behov beboerne har når det kommer til størrelse og beliggenhet på leilighetene som de får bo midlertidig i mens oppussingen pågår.

— Nå tar vi med oss det du sier tilbake, og så skal vi undersøke alle muligheter. Så kan vi komme tilbake til deg med noen muligheter som du kan velge mellom, forteller Nilssen til beboer Meland.

— Også hjelper vi til med alt når det gjelder flytting, og vi bestiller folk som hjelper med bæring og alt det praktiske. I tillegg kan vi være behjelpelige med å pakke ned hvis det trengs, sier Nilssen.

Slik ser det ut i Sofienberggata 7 i dag. Foto: Boligbygg

Ønsker gode erstatningstilbud

For å finne et best mulig erstatningstilbud til hver leietaker spør Martnes og Nilssen blant annet om beboerne kan bo i en annen bydel, om størrelsen på leiligheten er viktig, om de har barn på skole eller barnehage i nærheten, eller om de har behov for hjelp i hverdagen som gjør at de ikke kan flytte langt.

Meland forteller til beboerne at de kommer med mer informasjon om hvor den midlertidige leiligheten blir så fort de vet noe.

— Da kan du få bli med å se på leiligheten hvis du vil. Vi skal også ha et møte for hele oppgangen. Der kan du stille spørsmål til entreprenøren, som kan svare på mer om det tekniske som skal skje i boligene og i gården.

Meland har bekymret seg, men er glad for å få svar på det hun har lurt på.

— Aller helst vil jeg jo ikke flytte ut, men jeg føler meg mye tryggere nå i forhold til hva som skal skje, sier hun i pressemeldingen.

70 prosent reduksjon i energiforbruk

Når leietakerne får flytte tilbake, skal Sofienberggata 7 være et bedre sted å bo, både når det gjelder brannsikkerhet, komfort og estetikk, skriver Boligbygg.

En viktig del av prosjektet er satsing på energivennlige løsninger som vil redusere energiforbruket med ca. 70 prosent. Det vil også komme beboerne til gode i form av lavere strømregning.

Reduksjonen i energiforbruket skjer blant annet ved at den nye fasaden, og taket, blir bedre isolert, og at gården får et balansert ventilasjonssystem med gjenvinning av varme. I tillegg skal energibrønner brukes til oppvarming av vann, og det kommer et nytt elektrisk anlegg i hele gården. Boligbygg vurderer også mulighetene for solfangere på taket.

Prosjektet er fordelt på fem entrepriser som løper mer eller mindre parallelt. Sprinkling av bygget og oppussing av våtrom er nå i gang, og de andre delene av prosjektet vil først starte i 2018.

Saken ble først publisert av Boligbygg.

Powered by Labrador CMS